Amerikkalaisäänestäjät näyttivät kaipaavan enemmän vakautta kuin muutosta, arvioi suomalaisasiantuntija

Tutkijan mukaan merkittävä tekijä välivaalien kokonaisuudessa oli myös se, että aborttioikeuden puolustajat menestyivät hyvin. LEHTIKUVA/AFP
Tutkijan mukaan merkittävä tekijä välivaalien kokonaisuudessa oli myös se, että aborttioikeuden puolustajat menestyivät hyvin. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain välivaalien lopputulos muodostui "haaleammaksi" kuin odotettiin, arvioi professori Benita Heiskanen Turun yliopiston John Morton -keskuksesta. Ennusteita niukemmaksi jäänyt republikaanien vaalivoitto kielii hänen mukaansa siitä, että monet äänestäjät ovat lopulta tyytyväisiä siihen, miten asiat nykyään ovat.

–  Ei haluttu mitään järisyttävää muutosta, äänestäjät selvästikin halusivat vakautta, Heiskanen sanoo.

Tuoreimpien tietojen mukaan republikaanit ovat saamassa edustajainhuoneeseen enemmistön, kun taas senaatin tilanne on yhä tasaväkinen ja ratkaisematta.

Heiskasen mukaan vallassa oleva puolue on yleensä hävinnyt Yhdysvaltain välivaaleissa ainakin 40 paikkaa, jos istuvan presidentin kannatus on ollut noin 40 prosentin tuntumassa, kuten Joe Bidenilla tällä hetkellä on.

–  Eli kyllähän tämä on republikaaneille huonompi tulos kuin odotettiin, Heiskanen tiivistää.

Hänen mukaansa selitystä voi etsiä muun muassa viime hetken sitoutumattomista äänestäjistä, joista enemmistö näyttää ovensuukyselyiden mukaan äänestäneen demokraatteja. Toisaalta kyse voi olla myös republikaaniehdokkaiden "laadusta", joka ei välttämättä ollut kovin hyvä, kuten republikaaninen senaatin vähemmistöjohtaja Mitch McConnell ennen vaaleja valitti.

Aborttioikeuden puolustajat menestyivät hyvin

Heiskasen mukaan merkittävä tekijä välivaalien kokonaisuudessa oli myös se, että aborttioikeuden puolustajat menestyivät hyvin. Korkein oikeus näyttää siis tehneen karhunpalveluksen republikaaneille viime kesän päätöksellään aborttioikeuden rajaamisesta.

Republikaanien jättivoitto eli "punainen aalto" jäi siis välivaaleissa liittovaltion tasolla tulematta, mutta Heiskasen mukaan esimerkiksi Floridassa puolue menestyi erittäin hyvin. "Tulipunainen" osavaltio ja siellä kuvernöörinpaikkansa selkein numeroin uudistanut Ron DeSantis voivat kuitenkin tarjota ikävän yllätyksen ex-presidentti Donald Trumpin haaveille palata Valkoiseen taloon vuoden 2024 vaaleissa.

–  Hän (DeSantis) on paljon nuorempi ja dynaamisempi, ja hänestä ilmiselvästi on Trumpin haastajaksi, Heiskanen arvioi.

Trumpin aikeita suomalaisprofessori ei sen sijaan halua spekuloida, ne kun vaihtelevat koko ajan.

Vaikka republikaanien enemmistö edustajainhuoneessa ei kasvakaan odotetun suuruiseksi, riittää se kuitenkin aiheuttamaan ongelmia demokraattipresidentti Bidenille.

–  Vaikeuksia tulee joka tapauksessa, riippumatta siitä miten senaatissa käy, Heiskanen ennustaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje