BBC: Ainakin 250 ihmisen pelätään kuolleen maanjäristyksessä Afganistanissa – myös loukkaantuneita runsaasti, nukkumassa olleita jäänyt loukkuun romahtaneisiin rakennuksiin

Afganistanissa on sattunut tuhoisia maanjäristyksiä aiemminkin. Kuva vuodelta 2015, jolloin järistys surmasi yli 380 ihmistä Afganistanissa ja naapurimaassa Pakistanissa.  LEHTIKUVA/AFP
Afganistanissa on sattunut tuhoisia maanjäristyksiä aiemminkin. Kuva vuodelta 2015, jolloin järistys surmasi yli 380 ihmistä Afganistanissa ja naapurimaassa Pakistanissa. LEHTIKUVA/AFP
Jaa artikkeli

Afganistanissa yöllä sattuneen maanjäristyksen pelätään vaatineen ainakin 250 kuolonuhria, uutisoi BBC. Paikallishallinto kertoi lisäksi ainakin 150 ihmisen loukkaantuneen maan itäosassa Pakistanin rajan läheisyydessä.

Järistys tapahtui syrjäisellä alueella aamun varhaisina tunteina paikallista aikaa. Ihmiset olivat tuolloin nukkumassa, ja monen pelätään jääneen loukkuun romahtaneisiin rakennuksiin.

Pahimpien tuhojen arvioidaan syntyneen Paktikan maakunnassa. Tiedon saaminen seudulta on hidasta.

Afganistanin hallituksen tiedottaja Bilal Karimi vetosi tviitissä, että avustusjärjestöt lähettäisivät heti apua humanitaarisen katastrofin estämiseksi. Pelastustyöntekijöitä on alettu lennättää alueelle helikoptereilla.

Ensimmäisten tietojen mukaan järistyksen voimakkuus oli 5,9. Hieman myöhemmin Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus USGS ilmoitti järistyksen voimakkuudeksi 6,1. USGS:n mukaan järistys tapahtui noin 51 kilometrin syvyydessä.

Järistyksen saattoi havaita yli 500 kilometrin säteellä Afganistanissa, Pakistanissa ja Intiassa, kertoi puolestaan Euroopan maanjäristysvalvontakeskus EMSC.

Maa oli jo valmiiksi kriisissä

Maanjäristykset eivät ole harvinaisia Afganistanin alueella. Ne aiheuttavat merkittäviä vahinkoja erityisesti maaseudulla, missä monet asunnot ovat rakenteeltaan heiveröisiä.

Kymmeniä ihmisiä kuoli ja loukkaantui tammikuussa, kun kaksi järistystä iski maaseutualueille ja vaurioitti satoja rakennuksia läntisessä Badghisin maakunnassa.

Vuonna 2015 yli 380 ihmistä kuoli Pakistanissa ja Afganistanissa, kun voimakkuuden 7,5 maanjäristys iski molempiin maihin. Tuolloin suurin osa kuolonuhreista oli Pakistanissa.

Nyt sattuneen järistyksen vaikutuksia pahentaa se, että Afganistan on kamppaillut viime aikoina jo muutenkin ruokapulan ja muiden ongelmien kanssa. Maan tilanne on entisestään heikentynyt Taleban-hallinnon aikana.

Avustusjärjestöt ja YK ovat arvioineet, että Afganistan tarvitsee tänä vuonna miljardeja dollareita kriisin ratkaisemiseksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje