Ukrainan mukaan Mariupolissa ei päästykään sopuun tulitauosta – BBC: Venäjä iskenyt viidelle rautatieasemalle Ukrainassa

Venäjän aiempaan iskuun liittyvä arkistokuva Kramatorskin rautatieasemalta 8. huhtikuuta. Junanvaunusta otetussa kuvassa näkyy Kramatorskin asema. Lehtikuva/AFP
Venäjän aiempaan iskuun liittyvä arkistokuva Kramatorskin rautatieasemalta 8. huhtikuuta. Junanvaunusta otetussa kuvassa näkyy Kramatorskin asema. Lehtikuva/AFP

Siviilien evakuoinnit Mariupolista näyttivät jälleen epäonnistuvan Mariupolissa. Ukrainan mukaan se ei ole päässyt sopimukseen tulitauosta Venäjän kanssa siviilien evakuoimiseksi Azovstalin tehdasalueelta.

Asiasta kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti aloittavansa tulitauon Mariupolissa Azovstalin tehdasalueen ympärillä, jotta siviilejä saadaan evakuoitua alueelta.

Vereshtshukin mukaan Ukraina on vedonnut YK:n pääsihteeriin Antonio Guterresiin, jotta hän voisi "taata" humanitaarisen käytävän siviileille. Hänen mukaansa YK:n ja Kansainvälisen Punaisen ristin edustajien tulisi olla paikalla, kun evakuointeja järjestetään.

Aiemmin Venäjän ulkoministeriön tiedotteen mukaan Venäjän joukot olisivat lopettaneet sotatoimet ja vetäytyneet turvalliselle etäisyydelle iltapäivällä.

Useat aiemmat yritykset evakuoida siviilejä ovat epäonnistuneet molempien osapuolten syytettyä toisiaan tulitauon rikkomisesta.

Venäjän tiedotteen mukaan siviilit oli määrä kuljettaa "heidän valitsemaansa suuntaan". Ukraina on aiemmin syyttänyt Venäjää ukrainalaisten pakkokuljetuksista Venäjälle.

BBC: Venäjä iskenyt useille rautaieasemille Länsi- ja Keski-Ukrainassa

Venäjä on iskenyt viidelle rautatieasemalle Keski- ja Länsi-Ukrainassa, kertoo BBC. Ukrainan rautateiden johtaja kertoi televisiossa, että iskut tapahtuivat tunnin sisällä maanantaiaamuna.

Yksi iskuista tapahtui Krasnessa, Lvivistä itään. Lvivin alueen sotilashallinnon johtajan Maksim Kozytskyin mukaan ohjus osui sähköasemaan puoli yhdeksältä aamulla. Vielä ei ole tietoa mahdollisista loukkaantuneista. Kozytskyin mukaan pelastustoimi on paikalla ja tulipalon sammutus on käynnissä.

Venäjän edellisessä rautatieasemaiskussa 8. huhtikuuta kuoli yli 50 ihmistä. Tuolloin isku kohdistui Itä-Ukrainassa sijaitsevaan Kramatorskiin.

Venäjä karkottaa kymmeniä saksalaisdiplomaatteja

Venäjä karkottaa 40 saksalaisdiplomaattia vastatoimena Saksan päätökselle karkottaa venäläisdiplomaatteja Ukrainan sodan vuoksi.

Venäjän ulkoministeriö kertoo lausunnossaan jättäneensä Saksan Moskovan-suurlähettiläälle viestin, jossa neljäkymmentä saksalaisdiplomaattia julistetaan epätoivotuiksi henkilöiksi maassa.

Blinken: Venäjä epäonnistunut yrityksissään viedä Ukrainan itsenäisyys

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan Venäjä on epäonnistunut yrityksissään viedä Ukrainan suvereniteetti ja itsenäisyys.

Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin puhuivat maanantaiaamuna tiedotusvälineille Puolan rajalla vierailtuaan sunnuntaina Ukrainassa. Asiasta kertoi ensimmäisenä uutiskanava CNN.

–  Emme vielä tiedä, mitä sodan jatkuessa tapahtuu, mutta tiedämme sen, että itsenäinen Ukraina tulee pysymään kuvioissa paljon pidempään kuin Putin, Blinken sanoi.

Ministeri lupasi Yhdysvaltain tuen Ukrainalle jatkuvan.

-

Maanantaina Venäjä varoitti Blinkenin vierailun jälkeen Yhdysvaltoja olemaan lähettämättä enempää aseita Ukrainalle.

Asiasta kertoi Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Venäjän valtion televisiolle Guardian-lehden mukaan.

Suurlähettiläs Anatoli Antonovin mukaan aseiden lähettäminen Ukrainalle "ei ole hyväksyttävää". Hänen mukaansa Venäjä on antanut asiasta virallisen nootin Washingtonille.

Yhdysvallat tekee "kaikkensa" Ukrainan auttamiseksi

Puolustusministeri Austin sanoi toimittajille Puolassa, että Yhdysvallat haluaa nähdä "Venäjän heikentyvän".

–  Haluamme nähdä Venäjän heikentyneen siinä määrin, että se ei voi tehdä sellaisia ​​asioita, joita se on tehnyt hyökätessään Ukrainaan, hän sanoi.

–  Venäjä on jo menettänyt paljon sotilaallista kapasiteettiaan. Me haluamme, ettei heidän sotilaallinen kykynsä palaa kovin nopeasti ennalleen, Austin lisäsi.

Austin sanoi myös, että Ukrainan tarpeet ovat muuttuneet taistelujen edetessä. Tämä johtuu osin siitä, että taistelut ovat nyt keskittyneet itäiseen Ukrainaan. Austin kertoi, että ukrainalaiset ovat ilmaisseet tarvitsevansa pitkän kantaman aseita kuten tankkeja.

–  Teemme kaikkemme, jotta voimme antaa heille tällaista tukea. Tykistöä ja ammuksia, jotka ovat tehokkaita tässä vaiheessa taisteluja. Työskentelemme niin kovasti ja nopeasti kuin voimme, jotta saamme heille, mitä he tarvitsevat, Austin sanoi.

Blinken ja Austin tapasivat Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä sunnuntaina kolmen tunnin ajan. Austinin mukaan tapaaminen oli "erittäin tuottoisa".

Zelenskyi kommentoi tiedotteessa ministerien vierailun olleen erittäin tärkeä ja arvokas Ukrainalle.

–  Kiitämme Yhdysvaltoja sen ennennäkemättömästä avusta Ukrainalle! Zelenskyi kirjoitti.

Presidentin mukaan keskustelut Yhdysvaltain ministereiden kanssa koskivat puolustusavun tarjoamista, pakotteiden koventamista Venäjää kohtaan, Ukrainan taloudellista tukemista sekä turvatakuita.

Lähellä Ukrainan rajaa Venäjän Brjanskissa kaksi tulipaloa

Venäjän Brjanskissa syttyi aamuyöstä kaksi tulipaloa, kertovat paikalliset viranomaiset venäläismedioissa. Brjansk sijaitsee noin 150 kilometrin päässä Ukrainan rajalta pohjoiseen. Alue toimii Venäjän sotaoperaation logistisena tukikohtana.

Tulipaloista ilmoitettiin maanantaina aamuyöstä. Toinen palo on suuressa öljyvarastossa, toisen tarkempaa sijaintia ei ole kerrottu.

Venäjän viranomaiset eivät ole kertoneet palojen syttymissyytä. Tiedossa ei ole, liittyvätkö palot Ukrainan sotaan. Aiemmin Venäjä on väittänyt Ukrainan tehneen ilmaiskuja Brjanskin alueelle.

---

Lähteet: AFP, CNN, BBC

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje