Biden saapui Saudi-Arabiaan ja löi nyrkit yhteen kruununprinssin kanssa

Jaa artikkeli

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on saapunut vierailulleen Saudi-Arabiaan, missä hänen nähtiin tervehtivän ystävällismielisesti nyrkkejä yhteen lyömällä kruununprinssi Muhammad bin Salmania, maan tosiasiallista johtajaa, uutistoimisto AFP kertoi.

Presidenttikampanjassaan Biden vielä ilmoitti halustaan tehdä Saudi-Arabiasta hylkiön maailmanpolitiikassa ihmisoikeusloukkausten vuoksi. Astuessaan virkaan hän julkisti tiedustelutietoja jotka paljastivat bin Salmanin hyväksyneen journalisti Jamal Kashoggin murhan.

Bidenin linja on kuitenkin muuttunut ja AFP:n mukaan Biden tavoittelee maailman suurimman raakaöljyn tuottajan avaavan öljyhanansa tappiin asti bensan hinnan laskemiseksi. Bensan hinta uhkaa AFP:n arvion mukaan Bidenin edustaman demokraattipuolueen mahdollisuuksia syksyllä edessä olevissa välivaaleissa.

Biden hieroo sopua Saudien ja Israelin välille

Vierailun kynnyksellä Saudi-Arabia on ilmoittanut avaavansa maan ilmatilan kaikille lentokoneille. Maan ilmailuviranomainen kertoo Twitterissä, että ilmatila on avoin kaikille koneille, jotka täyttävät viranomaisten vaatimukset.

Yhdysvallat on viime viikkoina ilmaissut, että arabimaiden tulisi parantaa suhteitaan Israeliin. Ilmatilan avaaminen onkin Saudi-Arabialta selvä ele osoittaa avoimuutta Israelia kohtaan. Tuore ilmoitus poistaa rajoitukset lennoilta Saudi-Arabian ja Israelin välillä. Israelilaiskoneet ovat jo aiemmin saaneet luvan lentää Saudi-Arabian ilmatilan kautta.

Saudi-Arabialla ei ole diplomaattisia suhteita Israelin kanssa eikä saudihallinto ole virallisesti tunnustanut Israelin valtiota.

Saudihallinto on toistuvasti sanonut, että se pitäytyisi Arabiliiton kannassa eikä loisi virallisia suhteita Israelin kanssa ennen kuin valtio on ratkonut konfliktin palestiinalaisalueiden kanssa.

Saudi-Arabia ei kuitenkaan vastustanut, kun sen liittolainen Arabiemiraatit solmi diplomaattiset suhteet Israelin kanssa vuonna 2020.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje