Bolsonaro pääsi sairaalasta Yhdysvalloissa – Brasiliassa viranomaiset antoivat pidätysmääräyksiä viikonloppuiseen hyökkäykseen liittyen

Brasilian ex-presidentti Jair Bolsonaro pääsi tiistaina Yhdysvalloissa sairaalasta, jonne hän joutui vatsakipujen vuoksi. LEHTIKUVA/AFP
Brasilian ex-presidentti Jair Bolsonaro pääsi tiistaina Yhdysvalloissa sairaalasta, jonne hän joutui vatsakipujen vuoksi. LEHTIKUVA/AFP

Brasilian entinen presidentti Jair Bolsonaro on päässyt sairaalasta Orlandossa Yhdysvalloissa. Sairaalasta päästyään hän palasi Orlandon asunnolleen.

Bolsonaro joutui sairaalahoitoon maanantaina kovien vatsakipujen vuoksi. Bolsonaro on kärsinyt terveysongelmista sen jälkeen, kun häntä puukotettiin hengenvaarallisesti hänen vuoden 2018 vaalikampanjansa aikana. Puukotuksen jälkeen hänelle on tehty kuusi leikkausta.

Bolsonaro lähti Yhdysvaltoihin vuodenvaihteessa juuri ennen seuraajansa Luiz Inacio Lula da Silvan virkaanastujaisia.

Pidätysmääräyksiä annettu korkeille virkamiehille

Brasiliassa viranomaiset pyrkivät tuomaan oikeuden eteen syyllisiä Bolsonaron kannattajien viikonloppuiseen hyökkäykseen maan hallintorakennuksiin. Tiistaina paikallista aikaa viranomaiset antoivat pidätysmääräyksen kahdelle entiselle korkealle virkamiehelle.

–  Terroristirikolliset eivät kolhi, saati tuhoa, Brasilian demokratiaa, tuomari kirjoitti päätöksessään.

Toinen pidätysmääräyksen saaneista on Bolsonaron entinen oikeusministeri Anderson Torres. Sittemmin pääkaupungin turvallisuuspäällikkönä toiminut Torres sai potkut sunnuntain tapahtumien seurauksena.

Torres oli tapahtuma-aikaan Yhdysvalloissa ja on kiistänyt osallisuutensa sunnuntain väkivaltaisuuksiin. Hän on kertonut palaavansa Brasiliaan puolustautuakseen syytöksiltä.

Pidätysmääräyksen sai myös Brasilian sotilaspoliisin entinen johtaja Fabio Augusto. Hänetkin erotettiin tehtävästään sunnuntain väkivaltaisuuksien jälkeen. Uutistietojen mukaan hän on jo poliisin hallussa.

Brasilian turvallisuusjoukot ovat joutuneet ankaran kritiikin kohteeksi siitä, miten ne reagoivat sunnuntain mellakkaan. Sosiaalisessa mediassa julkaistuilla videoilla näkyy, että jotkut heistä kuvasivat väkivaltaisuuksia sen sijaan, että olisivat puuttuneet niihin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje