Britannian pääministeri astuu tänään vastaamaan kiukkuisten parlamentaarikkojen kysymyksiin

Britannian pääministeri Liz Truss astuu parlamentin eteen vastaamaan kansanedustajien kysymyksiin. LEHTIKUVA/AFP/PRU
Britannian pääministeri Liz Truss astuu parlamentin eteen vastaamaan kansanedustajien kysymyksiin. LEHTIKUVA/AFP/PRU

Britannian pääministeri Liz Truss astuu tänään iltapäivällä parlamentin eteen vastaamaan kansanedustajien kysymyksiin.

Etukäteen arvioidaan tunnelman olevan varsin kireän, sillä Trussin talouspoliittinen poukkoilu on herättänyt voimakasta arvostelua ja suistanut pääministerin suosion ennätyksellisen alas.

Maanantaina parlamentin alahuoneen keskustelussa Trussin toimia käsiteltiin hyvin kriittisesti ja hänen kykyään johtaa maata epäiltiin oppositiossa laajalti.

Trussin asema omankin puolueen eli konservatiivien sisällä näyttää horjuvan. Ainakin viisi puoluetoveria on julkisesti vaatinut pääministerin vaihtoa.

Nykykäytäntöjen mukaan Trussia ei kuitenkaan voisi haastaa epäluottamusäänestyksellä hänen ensimmäisen pääministerivuotensa aikana.

Konservatiivipuolue on sisäisesti hajallaan, joten ilmiselvää Trussin seuraajaa ei myöskään olisi tarjolla.

Kyselytutkimuksen murskatuloksia

Tutkimus- ja analytiikkayritys YouGov julkisti tiistaina tuoreimpien mittaustensa tuloksia. Niiden perusteella konservatiivipuolueen jäsenet katuvat Trussin valintaa puolueen johtoon ja näin ollen myös pääministeriksi. Useampi kuin joka toinen äänestäisi Trussin taannoista vastaehdokasta Rishi Sunakia, mikäli heillä olisi mahdollisuus ottaa puheenjohtajavaali uusiksi. Ainoastaan joka neljäs puolueen jäsen tukisi Trussia nyt.

Konservatiivipuolueen jäsenistä yli 80 prosenttia pitää Trussin tähänastisia toimia pääministerinä epäonnistuneina.

Samaan aikaan oppositiossa olevan työväenpuolueen suosio on mielipidemittauksissa kasvanut merkittävästi, mikä vaikeuttaa Trussin asemaa entisestään. Pääministeri on kuitenkin ilmoittanut, että aikoo johtaa puolueensa seuraaviin parlamenttivaaleihin. Niiden tarkasta ajankohdasta ei vielä ole tietoa.

Uusi valtiovarainministeri pisti toimeksi

Trussin pikavauhtia nimittämä uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt romutti ensi töikseen lähes kaikki pääministerin aiemmin lupaamat veronalennukset. Huntin taloussuunnitelman tavoitteena on ollut rauhoitella markkinoita, jotka reagoivat poikkeuksellisen rajusti Trussin alkuperäiseen budjettiesitykseen.

Hunt puuttui myös kotitalouksien energiatukeen. Kun aiemmin tuen sanottiin kestävän kaksi vuotta, nyt tukea luvataan vain ensi huhtikuuhun asti, jolloin sitä on määrä tarkastella uudelleen.

Sekä Truss että Hunt ovat ilmoittaneet, että edessä on joka tapauksessa vaikeita talouspäätöksiä, ja eri hallinnonalojen tulee tarkastella toimintaansa säästömahdollisuuksien valossa.

Tänään julkistetut tuoreet tiedot kertovat syyskuun inflaatioluvun olleen Britanniassa kymmenen prosenttia.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje