Britannian pääministeri Liz Truss vakuuttaa olevansa taistelija, eikä luovuttaja – oppositio hiillosti parlamentissa Trussia ja ihmetteli, miten ihmeessä tämä vielä voi olla vallassa

Pääministeri Liz Trussia on hiillostettu tänään Britannian parlamentissa. LEHTIKUVA/AFP
Pääministeri Liz Trussia on hiillostettu tänään Britannian parlamentissa. LEHTIKUVA/AFP

Britannian pääministeri Liz Truss kohtasi keskiviikkona joukon pillastuneita parlamentaarikkoja, kun hän astui alahuoneeseen vastaamaan kysymyksiin politiikastaan.

Trussin talouspoliittinen poukkoilu on herättänyt voimakasta arvostelua ja suistanut pääministerin suosion ennätyksellisen alas. Truss on pahoitellut taloudelliseen sekasortoon johtaneiden uudistustensa toteutustapaa ja myöntänyt tehneensä virheitä.

Parlamentin alahuoneen istunto kuumeni heti kättelyssä, sillä opposition eli työväenpuolueen johtaja Keir Starmer hiillosti Trussia muun muassa ihmettelemällä, miksi pääministeri on yhä vallassa, vaikka aiempi valtiovarainministeri sai potkut. Starmer luetteli joukon Trussin talouden U-käännöksessä pyörrettyjä ratkaisuja, kuten veronalennuksia.

–  Mitä virkaa on pääministerillä, jonka päätökset eivät pysy edes viikkoa voimassa, Starmer kysyi puoluetovereittensa kannatushuutojen säestämänä.

Pahoittelu ei kansaa lohduta

Oppositio painotti myös, että kovan inflaation ja energiakriisin kurittamat kansalaiset ovat taloudellisessa ahdingossa, kun yrittävät selvitä laskuistaan ja lainoistaan.

–  Pääministeri sanoo olevansa pahoillaan. Tavallisten kansalaisten talous on raunioina. Luuletteko, että heitä lohduttaa pääministerin pahoittelu.

Työväenpuolueen Starmer nosti toistuvasti esiin, miten on mahdollista, että Truss on yhä vallassa huolimatta siitä, että tämän päätöksiä perutaan.

–  Huolimatta siitä, että taloudellinen uskottavuus on mennyttä ja siitä, että aiempi valtiovarainministerikin sai mennä. Nämä kaikki ovat menneet. Miksi siis Truss on vielä asemassaan, Starmer kysyi.

–  Olen taistelija, en luovuttaja, Truss vastasi.

Horjuva asema omassa joukossa

Jo maanantaina parlamentin alahuoneen keskustelussa Trussin toimia käsiteltiin hyvin kriittisesti ja hänen kykyään johtaa maata epäiltiin oppositiossa laajalti. Tuolloin kysyttiin, kuka maata oikein johtaa, Truss vai hänen tuore valtiovarainministerinsä Jeremy Hunt.

Trussin asema omankin puolueen eli konservatiivien sisällä horjuu. Ainakin viisi puoluetoveria on julkisesti vaatinut pääministerin vaihtoa.

Nykykäytäntöjen mukaan Trussia ei kuitenkaan voisi haastaa epäluottamusäänestyksellä hänen ensimmäisen pääministerivuotensa aikana.

Konservatiivipuolue on sisäisesti hajallaan, joten ilmiselvää Trussin seuraajaa ei olisi tarjolla. Silti luottamus Trussiin on niin alhaalla, että hänen kauttaan povataan politiikan arvioitsijoiden keskuudessa yleisesti lyhyeksi. Truss itse on kertonut aikovansa viedä puolueensa sen johtajana seuraaviin parlamenttivaaleihin. Niiden tarkasta ajankohdasta ei ole vielä tietoa.

Uusi valtiovarainministeri pisti toimeksi

Trussin pikavauhtia nimittämä uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt romutti ensi töikseen lähes kaikki pääministerin aiemmin lupaamat veronalennukset. Huntin taloussuunnitelman tavoitteena on ollut rauhoitella markkinoita, jotka reagoivat poikkeuksellisen rajusti Trussin alkuperäiseen budjettiesitykseen.

Hunt puuttui myös kotitalouksien energiatukeen. Kun aiemmin tuen sanottiin kestävän kaksi vuotta, nyt tukea luvataan vain ensi huhtikuuhun asti, jolloin sitä on määrä tarkastella uudelleen.

Sekä Truss että Hunt ovat ilmoittaneet, että edessä on joka tapauksessa vaikeita talouspäätöksiä, ja eri hallinnonalojen tulee tarkastella toimintaansa säästömahdollisuuksien valossa.

Keskiviikkona julkistetut tuoreet tiedot kertovat syyskuun inflaatioluvun olleen Britanniassa kymmenen prosenttia. Hintojen nousu samoin kuin käsissä oleva energiakriisi koettelee kansalaisia, joiden tyytymättömyys kanavoituu työväenpuolueen suosion kasvuna ja konservatiivien kannatusalhona.

Kyselytutkimuksen murskatuloksia

Tutkimus- ja analytiikkayritys YouGov julkisti tiistaina tuoreimpien mittaustensa tuloksia. Niiden perusteella konservatiivipuolueen jäsenet katuvat Trussin valintaa puolueen johtoon ja näin ollen myös pääministeriksi. Useampi kuin joka toinen äänestäisi Trussin taannoista vastaehdokasta Rishi Sunakia, mikäli heillä olisi mahdollisuus ottaa puheenjohtajavaali uusiksi. Ainoastaan joka neljäs puolueen jäsen tukisi Trussia nyt.

Konservatiivipuolueen jäsenistä yli 80 prosenttia pitää Trussin tähänastisia toimia pääministerinä epäonnistuneina.

Samaan aikaan oppositiossa olevan työväenpuolueen suosio on mielipidemittauksissa kasvanut merkittävästi, mikä vaikeuttaa Trussin asemaa entisestään.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje