Britannian puolustusministeriön mukaan tilanne Azotin tehtaalla sitoo Venäjän joukkoja Sjevjerodonetskissa

Britannian puolustusministeriö sanoo, että runsaan kuukauden raskaiden taistelujen jälkeen Venäjä hallitsee suurinta osaa Sjevjerodonetskista. LEHTIKUVA/AFP
Britannian puolustusministeriö sanoo, että runsaan kuukauden raskaiden taistelujen jälkeen Venäjä hallitsee suurinta osaa Sjevjerodonetskista. LEHTIKUVA/AFP

Tilanne Azot-kemikaalitehtaalla Sjevjerodonetskissa todennäköisesti estää Venäjää lähettämästä sen yksiköitä tehtaan ympäristöstä muualle, katsoo Britannian puolustusministeriö Ukrainaa koskevassa tilannekatsauksessaan.

Azotin tehtaalla on yhä piilossa ukrainalaisia sotilaita ja satoja siviilejä. Venäjän puolustusministeriö on sanonut olevansa valmis järjestämään keskiviikkona "humanitaarisen operaation" siviilien evakuoimiseksi Venäjän hallitsemille alueille pohjoiseen, Svatoven kaupunkia kohti.

Britannian puolustusministeriön arvion mukaan Venäjän joukot pysyvät todennäköisesti Azotissa ja sen ympäristössä, kun taas ukrainalaiset taistelijat selviävät maan alla.

Britannian puolustusministeriö toteaa, että runsaan kuukauden raskaiden taistelujen jälkeen Venäjä hallitsee suurinta osaa Sjevjerodonetskista. Britannian puolustusministeriö raportoi Venäjän tykistöjen käytön kaupunkisodassa aiheuttaneen siviiliuhreja laajasti koko kaupungissa.

Venäjä vaati tiistaina ukrainalaisia taistelijoita laskemaan aseensa ja "lopettamaan järjettömän vastarintansa" Sjevjerodonetskissa.

Venäjä sanoo tuhonneensa Nato-maiden lähettämiä aseita Ukrainassa

Venäjän puolustusministeriö väittää Venäjän joukkojen tuhonneen Nato-maiden lähettämiä aseita Ukrainan länsiosassa.

Ministeriön lausunnon mukaan Zolotsivin kaupungin lähellä tuhottujen aseiden joukossa olisi ollut muun muassa brittiläisvalmisteisia M777-haupitseja.

Aiemmin tänään Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev vihjaili viestipalvelu Telegramissa, että ehkä Ukrainaa ei edes ole maailmankartalla kahden vuoden kuluttua. Medvedev on tällä haavaa Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja.

Ukraina vetosi länsimaihin saadakseen lisää aseita

Ukraina vetoaa läntisiin liittolaisiin, jotta se saisi lisää aseapua torjuakseen Venäjän hyökkäyksen.

Presidentti Volodymyr Zelenskin avustaja Myhailo Podoljak kirjoitti sosiaalisessa mediassa saavansa ukrainalaisilta sotilailta kyselyjä, koska aseita on odotettavissa rintamalinjoille.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi myöhään tiistai-iltana Hollannin Haagissa, että länsimaiden pitäisi lähettää enemmän raskaita aseita Ukrainaan.

–  He ovat kerta kaikkiaan riippuvaisia niistä voidakseen vastustaa Venäjän julmaa hyökkäystä, Stoltenberg sanoi.

Stoltenbergin mukaan Nato on jo tehostanut toimituksia Ukrainaan.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar sanoi tiistaina, että Ukraina on saanut kymmenen prosenttia aseista, jotka se on pyytänyt länneltä.

Myös Zelenskyi korosti tiistai-illan puheessaan asetoimitusten tärkeyttä.

–  Kerromme toistuvasti yhteistyökumppaneillemme, että Ukraina tarvitsee nykyaikaisia ohjustorjunta-aseita. Maallamme niitä ei ole vielä riittävästi, mutta juuri maamme tarvitsee Euroopassa eniten tällaisia aseita, presidentti sanoi.

Stoltenberg oli tiistaina Haagissa, jossa pidettiin seitsemän eurooppalaisen Naton jäsenmaan yhteiskokous.

Ukrainassa on varastoissa 20 miljoonaa tonnia viljaa

Yhdysvallat suunnittelee rakentavansa eurooppalaisten kumppanien kanssa tilapäisiä siiloja Ukrainan rajalle helpottamaan Ukrainaan jumiin jääneen viljan vientiä ulkomaille. Asiasta kertoi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tiistaina.

Siiloja on suunniteltu rakennettavaksi muun muassa Puolaan.

Viljaa on juuttuneena Ukrainan Mustanmeren satamiin, joita Venäjän joukot saartavat.

Satamissa ja siiloissa on noin 20 miljoonaa tonnia viljaa, ja Ukraina on etsinyt vaihtoehtoisia reittejä saadakseen vietyä viljaa maailmanmarkkinoille. Tähän mennessä jonkin verran viljaa on kuljetettu maitse junilla ja rekoilla. Pullonkauloja on kuitenkin syntynyt, kun kuljetusten on ylitettävä monia maarajoja.

Zelenskyi: Donbass ratkaiseva tuleville viikoille

Itä-Ukrainassa sijaitsevan Donbassin alueen puolustaminen on tärkeää, koska alueen taistelut kertovat sodan suunnasta, sanoo Ukrainan presidentti Zelenskyi.

Presidentti kertoo viestipalvelu Telegramissa Ukrainan kansalle, että Donbass on ratkaiseva tekijä siinä, kuka hallitsee tulevina viikkoina.

–  Mitä enemmän vihollinen kärsii siellä, sitä vähemmän heillä on voimaa jatkaa hyökkäystään, Zelenskyi sanoi kansliansa verkkosivuille englanniksi käännetyssä puheessaan.

Presidentti sanoo myös, että alueen taisteluissa ei viime päivinä ole tapahtunut suuria muutoksia. Hänen mukaansa taistelut ovat edelleen rajuimpia Sjevjerodonetskissa ja sen lähellä olevissa yhteisöissä.

Presidentti sanoi eilen, että Donbassin alueen taistelut tulevat jäämään Euroopan historiankirjoihin maanosan raaimpina. Venäjä on viime aikoina keskittänyt tulivoimaansa Donbassin alueelle.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP. STT-työryhmä: Milja Rämö, Ville Väänänen, Minja Viitanen, Mikko Gustafsson, Eeva Nikkilä-Kiipula

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje