Britanniassa Boris Johnsonin hallitus voitti luottamusäänestyksen äänin 349–238

Boris Johnson on sanonut jatkavansa pääministerinä, kunnes hänelle löydetään seuraaja. LEHTIKUVA / AFP
Boris Johnson on sanonut jatkavansa pääministerinä, kunnes hänelle löydetään seuraaja. LEHTIKUVA / AFP

Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin hallitus on voittanut luottamusäänestyksen parlamentin alahuoneessa. Viisi tuntia kestäneen väittelyn jälkeen järjestetyssä äänestyksessä hallitus sai tukea 349 parlamenttiedustajalta. Hallitusta vastaan äänesti 238 edustajaa.

Äänestyksen tuloksesta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja brittiuutiskanava Sky News.

Työväenpuolue oli vaatinut äänestystä Johnsonin ja hänen hallituksensa luottamuksesta sekä siitä, kuinka Johnson oli saanut jatkaa vallassa siitä huolimatta, että hänen omia ministereitäänkin oli eronnut tehtävistään mittavan eroaallon yhteydessä.

Hallitus oli estänyt luottamusäänestyksen Johnsonista ja sen sijaan ehdottanut äänestystä koko hallituksen luottamuksesta.

Johnson on sanonut jatkavansa pääministerinä, kunnes hänelle löydetään seuraaja. Hän ilmoitti aiemmin tässä kuussa jättävänsä tehtävänsä konservatiivipuolueen johdossa.

Britanniassa käykin paraikaa kuumana konservatiivipuolueen puheenjohtajakisa, jossa etsitään Johnsonille seuraajaa. Konservatiivipuolueen johtajaksi valittava ihminen nousee myös maan pääministeriksi, jos Boris Johnsonin hallitus pysyy pystyssä.

Tugendhat putosi kisasta, Sunak jatkaa johdossa

Konservatiivipuolue äänesti maanantai-iltana jälleen uuden puheenjohtajansa ja pääministerin valinnasta. Äänestyskierroksella kisasta putosi parlamenttiedustaja Tom Tugendhat saatuaan vähiten ääniä.

Tugendhat sai vain 31 ääntä, kun taas johdossa jatkava entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak haali itselleen 115 äänen saaliin. Hän kasvatti äänisaalistaan 14 tukijalla.

Toisiksi eniten maanantaina ääniä sai kaupankäynnin apulaisministeri Penny Mordaunt, joka keräsi 82 ääntä. Perää pitävät ulkoministeri Liz Truss 71 äänellä ja entinen tasa-arvoministeri Kemi Badenoch 58 äänellä.

Maanantaisen äänestyksen jälkeen käydään vielä kaksi viimeistä pudotuskierrosta tiistaina ja keskiviikkona, jolloin ehdokkaista karsitaan kaikki paitsi kaksi viimeistä. Pudotuskierroksilla äänioikeus on vain konservatiivien parlamenttiedustajilla.

Lopullisen valinnan kahden finalistin välillä tekevät konservatiivien 200  000 jäsentä postiäänestyksessä. Tulos julkistetaan 5. syyskuuta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje