Brittitiedustelu: Venäjä edennyt Itä-Ukrainassa enimmillään kymmenen kilometriä kuukauden aikana

Miinanraivaajia Ukrainan Harkovassa maanantaina. LEHTIKUVA/AFP
Miinanraivaajia Ukrainan Harkovassa maanantaina. LEHTIKUVA/AFP

Venäjä ei ole kuluvan kuukauden aikana onnistunut etenemään Donbassin alueella Itä-Ukrainassa kymmentä kilometriä enempää millään rintamalohkolla, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä raportissaan Twitterissä tiistaina.

Joillain rintamalohkoilla on edetty vain kolmisen kilometriä kuukauden aikana, mikä lähes varmasti on huomattavasti vähemmän kuin mitä Venäjä oli ennakoinut.

Hitaan etenemisen syynä on puolustusministeriön mukaan se, että vaikka venäläisjoukot ovat kohdistaneet hyökkäysalueilleen runsaasti tykistötulitusta, Venäjällä ei ole ollut riittävästi taistelukykyistä jalkaväkeä, joka olisi pystynyt merkittävässä määrin etenemään.

Viikonlopun aikana Venäjä jatkoi puolustuksensa vahvistamista Etelä-Ukrainassa, mutta jatkoi siitä huolimatta hyökkäyksiään Ukrainan joukkoja vastaan myös Donbassin alueella.

Ensimmäinen Ukrainasta lähtenyt viljalaiva vailla määräsatamaa

Ensimmäinen Ukrainasta lähtenyt viljalaiva etsii satamaa lastinsa purkamista varten. Sierra Leonen lipun alla purjehtivan Razoni-aluksen lastina on maissia. Laivan oli määrä purkaa lastinsa Libanonissa.

Ukrainan Libanonin-suurlähetystö kertoi Twitterissä rahtaajalta saamiinsa tietoihin viitaten, että ostaja ei halunnut ottaa lastia vastaan, koska se oli myöhässä yli viisi kuukautta.

Lähetystön mukaan lastille etsitään nyt uutta ostajaa joko Libanonista tai muualta. Razoni on edelleen ankkurissa Turkin rannikon tuntumassa.

Venäjä ja Ukraina sopivat YK:n ja Turkin kanssa viime kuun lopussa, että Ukrainan viljanvienti Mustanmeren kautta voi alkaa uudelleen. Razoni oli ensimmäinen alus, joka pääsi matkaan merimiinoista raivattua reittiä pitkin. Yhteensä Ukrainasta on lähtenyt nyt kymmenkunta vilja-alusta.

Ukraina ja Venäjä kuuluvat maailman tärkeimpiin viljanviejiin.

Venäläisen öljyn toimittaminen kolmeen Euroopan maahan keskeytyi

Venäläisen öljyn toimittaminen kolmeen Euroopan maahan Ukrainan kautta on pysäytetty, koska transit-maksuja ei voida pakotteiden vuoksi käsitellä, kertoo siirtoputkistosta vastaava venäläisyhtiö Transneft.

Yhtiön mukaan pysäyttäminen vaikuttaa Unkarin, Slovakian ja Tshekin öljytoimituksiin. Yhtiön mukaan Ukraina pysäytti toimitukset, "koska ei ollut saanut näistä palveluista maksua".

Transneftin mukaan toimitukset Puolaan ja Saksaan Valko-Venäjän kautta jatkuvat normaalisti.

EU on pyrkinyt vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä öljystä ja kaasusta. Tuonti on vähentynyt pakotteiden vuoksi alle kolmannekseen entisestä.

Yhdysvallat lopetti kaasun ja öljyn tuonnin Venäjältä lähes heti sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa.

Ukraina on evakuoinut Donetskista ainakin 3 000 ihmistä

Ukraina on evakuoinut ainakin 3  000 ihmistä aloitettuaan pakolliset evakuoinnit Itä-Ukrainan Donetskissa.

Evakuoinnit on toteutettu viimeisen kuuden päivän aikana, kertoi Ukrainan presidentin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko uutistoimisto AFP:n mukaan.

Evakuoitujen joukossa on melkein 600 lasta sekä 1  400 naista, hän sanoi.

Tymoshenkon mukaan evakuoinnit jatkuvat.

Ukraina aloitti pakolliset evakuoinnit alueelta, koska se ei usko pystyvänsä lämmittämään asuntoja Donetskissa talvella. Alueella ei Ukrainan mukaan ole kunnollista sähkön ja kaasun jakelua Venäjän iskujen vuoksi.

-------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje