CIA:n johtaja CBS:lle: Kiina harkitsemassa aseiden toimittamista Venäjälle

Kiinan presidentti Xi Jinping. LEHTIKUVA/AFP
Kiinan presidentti Xi Jinping. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n johtajan Bill Burnsin mukaan Kiina harkitsee aseiden toimittamista Venäjälle.

Burns kertoi asiasta CBS Newsin haastattelussa. Hänen mukaansa Kiina ei kuitenkaan ole tehnyt asiasta vielä päätöstä eikä mitään aseistusta ole vielä toimitettu. Burnsin mukaan asia tuodaan julkisuuteen, jotta Kiinaa voitaisiin estää tekemästä päätöstä.

Hänen mukaansa päätös viedä aseita Venäjälle olisi erittäin riskialtis ja harkitsematon.

Bidenin mukaan Yhdysvallat toimii, jos Kiina toimittaa aseita

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on jo aiemmin ilmoittanut Yhdysvaltojen toimivan, mikäli Kiina toimittaa Venäjälle aseita. Hän kuitenkin huomautti, ettei usko Kiinan ryhtyvän siihen.

Presidentti sanoi kertoneensa viime kesänä Kiinan presidentille taloudellisista seurauksista, joihin aseiden vienti Venäjälle johtaa.

Kiina on pyrkinyt pysymään Ukrainassa käytävän sodan osalta neutraalina, mutta on samaan aikaan ylläpitänyt läheisiä suhteita liittolaiseensa Venäjään. Se ei ole suoraan tuominnut Venäjän toimia.

Sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macron että Venäjän liittolainen, Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka ilmoittivat lauantaina matkustavansa Kiinaan lähiaikoina.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje