YK: Ukrainassa on kuollut yhteensä jo yli 3 750 siviiliä – Azovstalin evakuoinneista neuvotellaan yhä

story-image

Venäjän helmikuun lopulla aloittaman hyökkäyksen jälkeen Ukrainassa on kuollut yli 3  750 siviiliä, kertoo YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto (OHCHR). Lisäksi yli 4  000 siviilin kerrotaan haavoittuneen.

YK:n mukaan kuolleiksi vahvistetuista siviileistä 250 oli lapsia. Haavoittuneista siviileistä lapsia on ollut 365.

Siviiliuhrien todellisen määrän arvioidaan olevan kuitenkin merkittävästi suurempi. Tietoja siviiliuhreista ei ole vielä saatu vahvistettua esimerkiksi Mariupolissa ja muilla alueilla, joilla on käyty raskaita taisteluita.

Valtaosa vahvistetuista siviiliuhreista on aiheutunut laaja-alaisesta räjähtävien aseiden käytöstä, kuten raskaasta tykistötulesta ja ilmahyökkäyksistä.

Ukraina yrittää evakuoida sotilaansa Azovstalin tehtaalta

Pelastusoperaatio satamakaupunki Mariupolissa sijaitsevalla Azovstalin terästehtaalla on ohi vasta, kun kaupungin puolustajat on evakuoitu Ukrainan hallinnoimalle alueelle, sanoo maan varapuolustusministeri Hanna Maliar Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Hänen mukaansa tehtaalla on yhä ihmisiä, joiden evakuoimiseksi neuvotteluja jatketaan.

Maliar sanoi, että operaatio edellyttää varovaisuutta ja mikä tahansa käsky voi olla hengenvaarallinen.

On yhä epäselvää, paljonko ukrainalaisjoukkoja tehtaan alueella vielä on. Tehdasalueesta on muodostunut Ukrainan vastarinnan symboli Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Venäjä on väittänyt, että viime päivinä liki tuhat Azovstalissa ollutta sotilasta olisi antautunut ja heidät olisi viety tehtaalta Venäjän hallinnassa oleville alueille. Asiasta ovat kertoneet muun muassa BBC ja CNN. Itä-Ukrainassa sijaitsevan Donetskin separatistialueen johtajan mukaan Azovstalissa olisi vielä noin tuhat taistelijaa.

Venäläisten väitteitä ei ole onnistuttu vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

Neuvottelut jäissä, tuloksia ei ole saatu

Ukrainan armeijan mukaan venäläiset joukot jatkavat ilmahyökkäyksiä sotilaallisiin kohteisiin sekä siviileitä kohti ympäri maata.

Venäläisjoukot tekevät hyökkäyksiä myös Donetskin alueelle ja jatkavat tulittamista Tshernihivin ja Sumyn raja-alueilla, BBC kertoo.

Venäjä syytti keskiviikkona Ukrainan viranomaisia haluttomuudesta neuvotteluihin "vihollisuuksien" lopettamiseksi.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi keskiviikkona medialle, että neuvottelut Ukrainan kanssa eivät etene. Hänen mukaansa ukrainalaiset neuvottelijat ovat haluttomia jatkamaan prosessia.

Tiistaina Ukrainan johtava neuvottelija sanoi neuvottelujen olevan jäissä. Neuvotteluja oli hänen mukaansa jatkettu aikaisemmin säännöllisesti ilman tuloksia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on aiemmin varoittanut, että jos Venäjä tappaa Mariupolia puolustavat ukrainalaissotilaat, rauhanneuvottelut sodan lopettamiseksi päättyvät.

Pohjois-Ukrainassa tutkitaan siviileihin kohdistettuja rikoksia

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kertonut lukuisista siviileihin kohdistetuista rikoksista Kiovan ja Tshernihivin alueilla Pohjois-Ukrainassa, kertoo yhdysvaltalainen uutismedia CNN.

Alueella vierailleet ihmisoikeusjärjestön edustajat kertovat tutkivansa "22:ta ilmeistä teloitusta, yhdeksää muuta laitonta tappoa, kuutta mahdollista tahdonvastaista katoamista sekä seitsemää kidutustapausta". Asiasta kerrottiin keskiviikkona julkaistussa raportissa.

Tekojen uskotaan tapahtuneen helmikuun ja maaliskuun aikana, kun venäläisjoukot pitivät suurta osaa alueesta hallinnassaan.

Ihmisoikeusjärjestö kertoo haastatelleensa 65:tä ihmistä kuukauden aikana. Haastateltuihin kuului muun muassa epäiltyjen siviiliuhrien perheenjäseniä.

Järjestö kertoo keränneensä fyysisiä todisteita venäläisten joukkojen syyllisyydestä "lukuisiin sodan oikeussääntöjen rikkomuksiin, jotka saattavat olla verrattavissa sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan".

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje