Energian hinnan vauhdikas nousu voi pakottaa brittipubeja sulkemaan ovensa

Britanniassa pubi- ja panimoteollisuuden huolena on, että energian kohonnut hinta voi vahingoittaa toimialaa enemmän kuin koronaviruspandemia. LEHTIKUVA/AFP
Britanniassa pubi- ja panimoteollisuuden huolena on, että energian kohonnut hinta voi vahingoittaa toimialaa enemmän kuin koronaviruspandemia. LEHTIKUVA/AFP
Jaa artikkeli

Britanniassa energian hinta on noussut niin vauhdilla, että on varoiteltu, että talvella erityisesti pienituloiset saattavat joutua valitsemaan ruoan ostamisen ja kotinsa lämmittämisen välillä. Lämmittelemään ei välttämättä pääse edes lähipubiin: tiistaina kuusi maan suurinta pubi- ja panimoyritystä varoitti avoimessa kirjeessään hallitukselle, että ilman tukea monet pubit voivat päätyä sulkemaan ovensa pysyvästi.

Varsinkin energian hinta on noussut niin korkealle, että alan toimijoiden mukaan pubit eivät enää saa laskujaan maksettua. Britanniassa inflaatio on noussut korkeimmalle tasolle 40 vuoteen, ja joidenkin pubien kerrotaan saaneen yli kolminkertaisia energialaskuja aiempaan verrattuna.

JW Lees -ketjun johtaja William Lees-Jones kertoo, että jotkut energiayhtiöt kieltäytyvät antamasta pubeille tarjouksia. Greene King -ketjun toimitusjohtaja Nick Mackenzie sanoo erään pubin energialaskujen kasvaneen pelkästään tämän vuoden aikana 33  000 punnalla eli yli 38  000 eurolla.

Alan toimijoiden näkemys on, että jos hallitus ei tule pubien ja panimoiden avuksi, pubit eivät pysty maksamaan laskujaan. Näin menetetään työpaikkoja, ja monet asiakkaidensa rakastamat paikalliset pubit joutuvat sulkemaan ovensa pysyvästi. Samalla hukkaan menisi pandemian aikana pubien säilyttämiseksi tehty työ.

Pubien määrä on jo ennätyksellisen vähäinen

Greene King, JW Lees, Carlsberg Marston's, Admiral Taverns, Drake & Morgan ja St Austell Brewery vetoavat avoimessa kirjeessään, että hallitus ulottaisi energian hintakaton koskemaan myös yrityksiä. Tällä hetkellä hintakatto koskee vain yksityisiä kotitalouksia.

Hintakattokaan ei pelasta kaikkia: energiamarkkinoita säätelevä Ofgem ilmoitti viime viikolla 80 prosentin nostosta keskivertokotitalouden kaasun ja sähkön hintaan lokakuusta eteenpäin, ja vielä suurempia laskuja voi olla luvassa tammikuusta alkaen. Britanniassa onkin ollut enenevässä määrin lakkoja, kun palkat eivät ole pysyneet kohonneiden kustannusten kyydissä.

Myös pubi- ja panimoalan yrittäjäjärjestö British Beer and Pub Association on varoittanut, että energian kohonnut hinta voi vahingoittaa toimialaa enemmän kuin koronaviruspandemia, jos mitään tukitoimia ei tehdä.

Englannin ja Walesin pubien määrä laski vuoden alkupuoliskolla mittaushistorian ensimmäistä kertaa alle 40  000:n. Määrä on vähentynyt yli 7  000:lla kymmenessä vuodessa.

Pubien lisäksi muut ravintola-alan toimijat ovat pyytäneet hallitusta apuun.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje