Etelä-Koreaan luvassa mielenosoituksia ja kynttilöitä halloweenjuhlassa kuolleiden muistolle

Uhrien muistolle on tuotu kukkia Itaewonissa Soulissa. LEHTIKUVA/AFP
Uhrien muistolle on tuotu kukkia Itaewonissa Soulissa. LEHTIKUVA/AFP

Etelä-Koreassa odotetaan tänään kynttilämielenosoituksia ja muunlaisia mielenilmauksia halloweenin väentungoksessa kuolleiden muistolle. Kokoontumisia on tulossa sekä pääkaupunkiin Souliin että muihin kaupunkeihin.

Viikon takaisissa halloweenjuhlissa syntyneessä tungoksessa kuoli yhteensä 156 ihmistä. Tapahtunut oli yksi Etelä-Korean rauhan ajan tappavimmista katastrofeista.

Uhrit olivat pääosin nuoria ihmisiä, ja he olivat arviolta noin 100  000 muun lailla lähteneet Soulin suositulle Itaewonin alueelle viettämään halloweenia ensimmäistä kertaa sitten pandemian alettua. Tapahtumalla ei ollut yksittäistä järjestäjää.

Mielenilmausten järjestäjien mukaan tavoitteena on saada syylliset vastuuseen ja vaatia toimia, joilla voidaan estää tilanteen toistuminen.

Viranomaisten toimia illan aikana on arvosteltu laajasti. Turvallisuusviranomaiset ovat myöntäneet, että niin suurelle väkijoukolle ei ollut riittävää turvallisuussuunnitelmaa. Sekä poliisin johtaja, sisäministeri että presidentti ovat pyytäneet tapahtunutta anteeksi.

Anteeksipyynnöt eivät riitä

Tapahtuman selvittelyssä kävi ilmi, että poliisia oli varoitettu väenpaljoudesta pitkin iltaa. Paikalla oli kuitenkin vain noin 140 poliisia, vaikka viranomaiset olivat ennustaneet osallistujamäärän kasvavan 100  000:een.

Maan oppositiopoliitikot ovat syyttäneet nykyistä hallitusta, joka ei opposition mielestä ole kantanut vastuuta katastrofista.

Anteeksipyynnöt eivät ole riittäneet myöskään uhrien omaisille. Paikallisen televisiokanavan lähetyksessä uhrin äidiksi esittäytynyt nainen repi presidentin ja kaupungin pormestarin jättämiä kukkaseppeleitä perjantaina.

–  Mitä järkeä on seistä täällä näiden seppeleiden vierellä, kun te annatte lastemme kuolla? nainen kysyi lähetyksessä.

Virkapukuiset poliisit näkyivät saattavan naisen pois muistopaikalta.

Pohjois-Koreassa on ollut tapahtuneen jälkeen kansallinen suruaika, jonka aikana viihdetapahtumat on peruttu ja liput ovat olleet puolitangossa. Suruaika päättyy lauantaina.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje