Etyj kertoo sotilastarkkailijoitaan otetun kiinni Itä-Ukrainassa, Mariupolista yritetään jälleen uutta evakuointia

Ukrainalaissotilas tarkastelee talon raunioita Itä-Ukrainassa, jossa Venäjän tukemien separatistien on kerrottu uhkaavan Etyjin tarkkailuoperaation henkilöstöä. LEHTIKUVA/AFP
Ukrainalaissotilas tarkastelee talon raunioita Itä-Ukrainassa, jossa Venäjän tukemien separatistien on kerrottu uhkaavan Etyjin tarkkailuoperaation henkilöstöä. LEHTIKUVA/AFP

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin kansainvälisiä sotilastarkkailijoita on otettu kiinni Ukrainassa, järjestö kertoo Twitterissä.

Etyj sanoo olevansa äärimmäisen huolestunut siitä, että tarkkailuoperaation jäseniltä on riistetty heidän vapautensa Itä-Ukrainan Donetskissa ja Luhanskissa. Etyj sanoo käyttävänsä kaikkia mahdollisia kanavia edistääkseen tarkkailijoiden vapauttamista.

Järjestö ei anna tviitissään tarkempia tietoja siitä, kuinka monta tarkkailijaa alueella olisi otettu kiinni.

Britannian Etyj-valtuuskunta kertoi perjantaina julkaistussa lausunnossaan saaneensa "hälyttäviä tietoja", että Venäjän tukemat separatistit Itä-Ukrainassa uhkaavat tarkkailuoperaation henkilöstöä, kalustoa ja rakennuksia ja että Venäjän joukot ovat ottaneet kiinni Etyjin tarkkailuoperaation jäseniä.

Britannian Etyj-valtuuskunta sanoi tuomitsevansa jyrkästi uhkaukset tarkkailuoperaatiota ja sen henkilöstöä kohtaan. Valtuuskunta vaatii operaation jäsenten vapauttamista, samoin kuin kaikkien Venäjän kiinni ottamien ukrainalaisten vapauttamista.

Etyj kertoo verkkosivuillaan, että tarkkailuoperaation tehtävänä on tarkkailla ja raportoida puolueettomasti ja objektiivisesti tilanteesta Ukrainassa sekä edistää vuoropuhelua kriisin osapuolten välillä.

Tarkkailuoperaation valtuutus Itä-Ukrainassa päättyi maaliskuun lopulla. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Venäjä oli syyttänyt operaatiota puolueellisuudesta ja torjunut valtuutuksen pidentämisen.

Zelenskyi varoitti voivansa jäädyttää aseleponeuvottelut

Viikonloppuna Mariupolissa taistelut jatkuivat Azovstalin tehdasalueella, jonne Venäjä on Ukrainan mukaan tehnyt ilmaiskuja.

Zelenskyi on varoittanut Ukrainan jättävän rauhanneuvottelut Venäjän kanssa, jos Venäjä surmaa yhtäkään Mariupolia puolustavaa ukrainalaissotilasta. Asiasta uutisoivat muiden muassa CNN ja BBC.

Azovstalin tehdasalueen uumenissa kerrotaan myös olevan satoja siviilejä, myös lapsia. Lauantaina yritykset evakuoida siviilejä Mariupolista epäonnistuivat jälleen kerran, kun venäläisjoukot estivät siviilien poistumisen ja varoittivat kranaattitulen kaupunkiin jatkuvan.

Zelenskyi sanoi jäädyttävänsä neuvottelut Venäjän kanssa myös siinä tapauksessa, jos Venäjä järjestää kansanäänestyksen itsenäisyydestä valtaamassaan Hersonin kaupungissa.

YK:n pääsihteeri vierailee Turkissa ennen Moskovaa ja Kiovaa

Osana yrityksiä saada aselepo Ukrainaan, YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vierailee maanantaina Turkin pääkaupungissa Ankarassa ennen vierailujaan Moskovassa ja Kiovassa.

Ankarassa hän tapaa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin. Turkki on toiminut välittäjänä aseleponeuvotteluissa ja isännöinyt osapuolten tapaamisia.

Ankarasta Guterres suuntaa tiistaina Moskovaan tapaamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia sekä ulkoministeri Sergei Lavrovia.

Torstaina hän matkustaa Kiovaan, jossa hän tapaa presidentti Zelenskyin sekä Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban.

Uusi evakuointisuunnitelma Mariupolista

Mariupolin kaupungista yritetään jälleen uutta evakuointia sunnuntaina.

Asiasta kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Verestshuk Telegram-viestisovelluksessa BBC:n mukaan.

Suunnitelma on kuljettaa lapset, naiset ja vanhukset turvaan kaupungista läheiseen Zaporizhzhjaan. Useat aiemmat yritykset evakuoida siviilejä ovat epäonnistuneet molempien osapuolten syytettyä toisiaan tulitauon rikkomisesta.

Ukraina on myös varoittanut siviilejä siitä, että Venäjä yrittäisi kuljettaa evakuoituja Venäjän hallussa oleville alueille.

YK on vaatinut taistelujen välitöntä lopettamista Mariupolissa evakuointeja varten.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje