EU-maat keskustelevat tänään uusista pakotteista Venäjää vastaan – myös Yhdysvallat kertomassa uusista pakotteista

Paineet pakotteiden laajentamiselle ovat viime päivinä kasvaneet muun muassa Butshan kaupungista paljastuneiden hirmutekojen vuoksi. LEHTIKUVA / AFP
Paineet pakotteiden laajentamiselle ovat viime päivinä kasvaneet muun muassa Butshan kaupungista paljastuneiden hirmutekojen vuoksi. LEHTIKUVA / AFP
  • STT
Jaa artikkeli

Brysselissä EU-maiden suurlähettiläät keskustelevat tänään uusista pakotteista Venäjää vastaan. EU-komissio esitteli eilen ehdotuksensa uudeksi pakotepaketiksi, johon sisältyisi muun muassa kivihiilen tuontikielto.

Kyseessä on EU:n viides pakotepaketti. Aiempien pakotteiden kohteina ovat olleet muun muassa venäläiset oligarkit, venäläispankit sekä erilaiset vientituotteet.

Paineet pakotteiden laajentamiselle ovat viime päivinä kasvaneet muun muassa Butshan kaupungista paljastuneiden hirmutekojen vuoksi.

Pakotteista päättäminen on jäsenmaiden vastuulla.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin eilisen esittelyn mukaan uusi pakotepaketti olisi kuusiosainen. Kivihiilen tuontikiellon lisäksi siihen sisältyisi venäläispankkeihin kohdistuvia toimia, EU-satamien sulkeminen venäläisiltä aluksilta, uusia vienti- ja tuontikieltoja sekä joukko muita kohdennettuja toimia.

Von der Leyenin mukaan kivihiilen tuontikielto vie yhden merkittävän tulonlähteen Venäjältä, sillä tuonti vastaa noin neljää miljardia euroa vuodessa.

Ennen tätä EU ei ole vielä puuttunut pakotteissaan venäläiseen tuontienergiaan. Kivihiilen lisäksi Venäjä myy Eurooppaan maakaasua ja öljyä.

Venäläisestä fossiilienergiasta irtautuminen on kuitenkin ollut vaikea kysymys, sillä osa EU-maista on varsin riippuvaisia venäläisenergiasta. Esimerkiksi 40 prosenttia unionin maakaasusta tulee tuontina Venäjältä.

Öljyn tuontikieltoa myös väläytelty

Von der Leyenin mukaan nyt julkistettujen ehdotusten lisäksi komissio valmistelee lisätoimia, joihin sisältyisi myös öljyn tuontikielto.

Tiistaina ennen komission ehdotuksen julkistusta Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian ehti kommentoida, että uusimpaan pakotepakettiin olisi sisältymässä sekä kivihiili että öljy.

–  Ranska ja Saksa työskentelevät yhdessä määritelläkseen uuden paketin, johon öljyn ja kivihiilen on määrä sisältyä, Le Drian sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Suomi on kannattanut pakotteiden laajentamista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toisti tiistaina aamupäivällä kehysriihen alkaessa kantansa siitä, että venäläisestä energiasta tulisi irtaantua niin pian kuin mahdollista.

Marin on myös aiemmin vaatinut, että EU:n tulisi lopettaa sodan rahoittaminen. Ostamalla energiaa Venäjältä EU-maat käytännössä rahoittavat Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

Yhdysvaltain pakotelistalle virkamiehiä perheineen

Myös Yhdysvallat aikoo ilmoittaa tänään uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki vahvisti asian sen jälkeen, kun pakotteista oli jo kerrottu yhdysvaltalaislehdissä.

Psakin mukaan pakotteet kohdistuvat laajalti venäläisiin valtion virkamiehiin ja heidän perheenjäseniinsä sekä venäläisomisteisiin rahoituslaitoksiin, joiden joukossa on myös valtion omistamia yrityksiä.

Psaki ei vastannut kun häneltä kysyttiin, ovatko Venäjän presidentin Vladimir Putinin tyttäret pakotelistalla. Wall Street Journalin mukaan tämä on harkinnassa.

Washington Postin mukaan kattavat pakotteet tulevat kieltämään muun muassa kaikki uudet investoinnit Venäjälle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje