EU:n Borrell: Serbia ja Kosovo sopuun rajakäytännöistä

Kosovon pääministeri Albin Kurti sanoi olevansa tyytyväinen sopimuksen vastavuoroisuuteen. LEHTIKUVA / AFP
Kosovon pääministeri Albin Kurti sanoi olevansa tyytyväinen sopimuksen vastavuoroisuuteen. LEHTIKUVA / AFP

Serbia ja Kosovo ovat päässeet sopuun vapaasta liikkumisesta maiden välillä, kertoo maiden välisiä neuvotteluja johtanut EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell.

Serbia ei jatkossa vaadi Kosovon kansalaisilta henkilötodistuksen vaihtamista väliaikaiseen serbialaiseen asiakirjaan rajaa ylittäessä. Kosovo ei taas aio ottaa kaavailemaansa vastaavaa vaatimusta käyttöön.

–  Kosovon serbit sekä muut kansalaiset voivat jatkossa liikkua vapaasti Kosovon ja Serbian välillä käyttäen henkilökorttejaan, Borrell sanoi.

Kosovon pääministeri Albin Kurti sanoi olevansa tyytyväinen sopimuksen vastavuoroisuuteen.

–  Suhteiden normalisointiin tähtäävien ratkaisujen täytyy sisältää vastavuoroisuutta, jota hyviin naapurisuhteisiin vaaditaan, hän sanoi.

Maiden välejä hiertää edelleen vastaavanlainen kiista autojen rekisterikilvistä.

Serbian presidentti Aleksandar Vucicin mukaan henkilökorttikiista oli "pieni ongelma", mutta kiista rekisterikilvistä on "paljon hankalampi".

Heinäkuun lopulla rajasääntöjännitteiden vuoksi maiden rajalla oli ampumavälikohtaus ja kaksi raja-asemaa suljettiin. Ampuminen ei vaatinut kuolonuhreja.

Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008. Kosovon itsenäisyyden on tunnustanut noin sata valtiota, mukaan lukien Suomi. Serbia ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje