EU pyrkii edelleen auttamaan Ukrainaa ruokakuljetusreittien avaamisessa – Borrellin mukaan viljakuljetusten estäminen on "todellinen sotarikos"

story-image

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell vaati maanantaina, että Venäjä pitäisi saattaa vastuuseen, jos se jatkaa maailman kipeästi kaipaaman Ukrainan viljan kuljetusten estämistä. Hän kommentoi asiaa EU:n ulkoministerien kokouksessa Luxemburgissa.

Borrellin mukaan on Venäjältä todellinen sotarikos, että miljoonia tonneja vehnää on jäänyt jumiin Ukrainaan samalla kun osa maailmasta kärsii nälästä.

EU-maiden ulkoministerit keskustelivat kokouksessaan ruokaturvasta ja siitä, miten ukrainalaisia maataloustuotteita ja elintarvikkeita saataisiin paremmin liikkeelle. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan kulkureittien avaaminen helpottaisi keskeisesti elintarvikkeiden saatavuutta kehitysmaissa ja laskisi myös niiden hintoja.

Haavisto ei suoriltaan yhtynyt Borrellin sanoihin siitä, että viljakuljetusten estäminen on todellinen sotarikos. Haaviston mukaan mahdollisten sotarikosten suhteen on käytävä oikeudellinen prosessi läpi ennen tuomioiden jakamista.

Haavisto sanoi myös, ettei pysty vahvistamaan tai kumoamaan syytöksiä siitä, että Venäjä varastaisi ukrainalaista satoa vallatuilta alueilta.

–  Tähän liittyy hyvin paljon spekulaatiota, mitä siellä kentällä tapahtuu, Haavisto sanoi videoyhteyden välityksellä pitämässään lehdistötilaisuudessa kokouksen jälkeen.

Pidemmät kuljetusmatkat nostavat hintoja

Venäjä on käytännössä estänyt Ukrainaa kuljettamasta elintarvikkeita maailmalle Mustanmeren kautta.

EU on osaltaan auttanut Ukrainaa löytämään vaihtoehtoisia reittejä ruokakuljetusten toteuttamiseksi. Haavisto mainitsee esimerkeiksi Itämeren hyödyntämisen sekä kuljetukset rautateitä pitkin Romanian läpi.

–  Kuljetusmatkat ovat pidemmät, ja silloin elintarvikkeiden hinnat nousevat kuljetuskustannusten vuoksi. Sitten on ollut tilanne, jossa uutta satoa korjataan, mutta vanhaa satoa ei saada liikkeelle, kun varastoista on varastotila loppu, Haavisto luetteli pulmia.

Haaviston mukaan Yhdysvallat on auttanut Ukrainaa pystyttämään tilapäisiä varastoratkaisuja.

Korkeat hinnat voivat synnyttää levottomuutta

EU-maiden ulkoministerit keskustelivat kokouksessa ruokakuljetuksista myös egyptiläiskollegansa kanssa. Haaviston mukaan Egypti-keskustelussa nousi esiin huoli yhteiskunnallisen levottomuuden kasvamisesta Pohjois-Afrikassa, kun elintarvikkeiden ja energian hinnat kipuavat korkeammalle.

–  Tulee yhä vaikeammaksi pitää sitä yhteiskunnan koheesiota yllä, Haavisto sanoi.

Haavisto pitää varteenotettavana huolena myös sitä, että uusia pakolaisia lähtisi liikkeelle ruokaturvan tai energiapulan vuoksi.

Egypti esitti myös huolen siitä, että EU:n tuki Pohjois-Afrikkaan saattaisi vähentyä, kun Ukrainan tukeminen sitoo paljon resursseja.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje