Georgiassa pääoppositiopuolue kehottaa uusiin mielenilmauksiin kiisteltyä agenttilakiesitystä vastaan

Tbilisissä tuhannet osoittivat tiistaina mieltään agenttilakiesitystä vastaan. LEHTIKUVA/AFP
Tbilisissä tuhannet osoittivat tiistaina mieltään agenttilakiesitystä vastaan. LEHTIKUVA/AFP

Kaukasiassa Georgian pääoppostitiopuolue kehottaa uusiin mielenosoituksiin kiisteltyä lakiesitystä vastaan.

– Iltapäiväkolmesta lähtien georgialaiset alkavat kokoontua Rustaveli-kadulle ja tämä jatkuu joka ikinen päivä, poliitikko Nika Melia sanoi.

Kansalaisjärjestöt ovat peräänkuuluttaneet, että parlamentin ulkopuolella järjestettäisiin mielenosoituksia myöhemmin keskiviikkona.

Ehdotetulla lailla eri tahoja pyrittäisiin nimeämään ulkomaisiksi agenteiksi. Lakiesitys sai alustavasti tiistaina tukea Georgian parlamentissa.

Lakiesityksen mukaan esimerkiksi tiedotusvälineet ja kansalaisjärjestöt, joilla on kansainvälisiä yhteyksiä, joutuisivat tulevaisuudessa rekisteröitymään. Myös Venäjällä on voimassa vastaavanlainen laki.

Maan pääkaupungissa Tbilisissä tuhannet osoittivat tiistaina mieltään lakiesitystä vastaan, ja kaikkiaan 66 mielenosoittajaa otettiin kiinni. Sisäministeriö ilmoitti kiinniotoista keskiviikkona ja sanoi niiden liittyneen vähäiseen huliganismiin ja lainvalvontaviranomaisten esittämien pyyntöjen vastustamiseen. Samalla sanottiin kymmenien poliisien saaneen vammoja.

– Koolla olleiden kansalaisten väkivaltaisten toimien seurauksena jopa 50 sisäministeriön työntekijää loukkaantui, tiedotteessa kerrottiin.

Useat lainvalvontaviranomaiset olivat ministeriön mukaan edelleen sairaalassa.

Poliisin on kerrottu käyttäneen kyynelkaasua ja vesitykkejä hajottaakseen tiistaisen protestin. Ainakin yhden mielenosoittajan kerrottiin heittäneen polttopullon mellakkapoliisien joukkoon.

Presidentti asettui tukemaan mielenosoittajia

Georgian presidentti Salome Zurabishvili on asettunut tukemaan mielenosoittajia ja vannonut käyttävänsä veto-oikeuttaan estääkseen lain voimaantulon.

– Olen teidän tukenanne, sillä edustatte tänään vapaata Georgiaa, joka näkee tulevaisuutensa Euroopassa eikä anna kenenkään varastaa tätä tulevaisuutta, Zurabishvili sanoi Yhdysvalloissa nauhoitetulla videolla.

Zurabishvili on parhaillaan virallisella vierailulla Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen Georgian-suurlähetystö kutsui lakiesitystä Venäjän hallinnon inspiroimaksi ja sanoi, että se on ristiriidassa Georgian EU-jäsenyystoiveiden kanssa.

Georgialaisviranomaisia kohtaan on esiintynyt enenevässä määrin kansainvälistä kritiikkiä, sillä maan on katsottu lipsuneen demokraattisten uudistusten osalta. Kritiikkiä on kerännyt osakseen muun muassa päätös vangita maan entinen presidentti Mihail Saakashvili. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on esimerkiksi kutsunut Saakashvilin tuomiota poliittiseksi kostoksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje