Putin kiitti Erdogania sovittelevista neuvotteluista viljakysymyksessä – tapasi Teheranissa myös Iranin presidentin

Turkin ja Venäjän presidentit neuvottelivat tiistaina Teheranissa viljatoimituksista Ukrainan sodassa. LEHTIKUVA/AFP HUOM! Kuva on Venäjän valtiollisen uutistoimiston Sputnikin välittämä. Lehtikuvalla ei ole ollut mahdollisuutta todentaa kuvaustilanteen aitoutta tai riippumattomuutta.
Turkin ja Venäjän presidentit neuvottelivat tiistaina Teheranissa viljatoimituksista Ukrainan sodassa. LEHTIKUVA/AFP HUOM! Kuva on Venäjän valtiollisen uutistoimiston Sputnikin välittämä. Lehtikuvalla ei ole ollut mahdollisuutta todentaa kuvaustilanteen aitoutta tai riippumattomuutta.
Jaa artikkeli

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tavannut Turkin ja Iranin presidentit Ebrahim Raisin ja Recep Tayyip Erdoganin Iranin Teheranissa. Venäjän valtiollisen median mukaan Putinin kone laskeutui noin viideltä paikallista aikaa tiistaina, kertoi New York Times.

Johtajien oli etukäteen kerrottu keskustelevan muun muassa Syyrian tilanteesta ja viljatoimituksista Ukrainan sodassa. Kyse on vasta toisesta Putinin ulkomaanmatkasta Venäjän aloitettua hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuussa.

Iranin presidentti Raisi sekä maan korkein johtaja Ali Khamenei ottivat aiemmin vastaan Turkin presidentin Erdoganin.

Putin puhui myös kahden kesken Erdoganin kanssa, ja AFP:n Kremlin-lähteiden mukaan näiden keskustelujen aiheena oli viljan vienti Ukrainasta.

Putin kiitti tiistaina Erdogania sovittelevista neuvotteluista vilja-asiassa.

–  Kaikkia asioita ei ole vielä ratkaistu, mutta se, että on liikettä, on jo hyvä, Putin sanoi Kremlin julkaisemien kommenttien mukaan.

Sekä Turkki että Iran ovat riippuvaisia Mustanmeren kautta rauhan aikana virranneesta tuontiviljasta, ja sodasta syntyvä ruokakriisi koettelee erityisen ankarasti Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa. Turkki on toiminut välittäjänä avatakseen jälleen viljakuljetuksia Ukrainasta. Ukrainan satamia saartavaa Venäjää on syytetty ruokakriisin tahallisesta aiheuttamisesta.

Turkki odottaa Venäjältä ja Iranilta tukea Syyriaan kaavaillulle hyökkäykselle

Ajatollah Ali Khamenei vaati tapaamisessa Putinin kanssa "pitkäaikaisen yhteistyön" vahvistamista. Khamenei on uskonoppineiden johtaman Iranin korkein vallanpitäjä.

–  Iranin ja Venäjän pitkäaikainen yhteistyö on syvästi hyödyllistä molemmille maille, hän sanoi verkkosivuillaan julkaistussa lausunnossa.

Turkki odottaa Venäjän ja Iranin tukevan sen taisteluja Syyriassa, presidentti Erdogan kertoi tiistaina kahdelle kollegalleen kokouksessa. Turkin oli jo arvioitu hakevan tapaamiselta myös Venäjän ja Iranin hyväksyntää Turkin uudelle hyökkäykselle Pohjois-Syyriaan.

–  Mitä odotamme Venäjältä ja Iranilta, on heidän tukeaan Turkille sen taistelussa terrorismia vastaan, Erdogan sanoi.

Iranin korkeimman johtajan kerrotaan kuitenkin suhtautuneen kielteisesti Erdoganin suunnitelmiin.

–  Tämä on ehdottomasti haitaksi Syyrialle, Turkille ja alueelle, eikä sillä saavuteta poliittisia toimenpiteitä, joita Syyrian hallitus odottaa, Khamenei sanoi verkkosivuilla julkaistussa lausunnossaan.

Khamenei: Turkin hyökkäys hyödyttäisi myös terroristeja

Khamenein mukaan terrorismia on vastustettava, mutta sotilaallinen hyökkäys Syyriaan lopulta hyödyttäisi myös terroristeja. Iranin korkein johtaja kehotti ratkaisemaan ongelmat Turkin, Syyrian, Moskovan ja Iranin välisen dialogin kautta. Turkin suunnitelmiin uudesta sotilasoperaatiosta alueella ovat suhtautuneet kielteisesti myös Venäjä sekä Syyrian hallitus.

Turkin sotilasoperaation kohteena olisivat rajaseudun kurditaistelijat. Näihin kuuluvat Yhdysvaltain tukemat YPG-joukot, jotka näyttelivät keskeistä roolia Isisin vastaisessa taistelussa. Turkki pitää heitä terroristeina ja pelkää Syyrian puolella olevien kurditaistelijoiden läsnäolon voimistavan myös Turkin puolella toimivaa PKK-sissijärjestöä, joka taistelee Turkin hallitusta vastaan. Toisin kuin Syyrian puolella toimivat kurdijärjestöt, PKK on luokiteltu terroristijärjestöksi myös EU:ssa ja Yhdysvalloissa.

Teheranin tapaaminen on virallisesti osa Venäjän, Iranin ja Turkin vetämää niin kutsuttua Astana-rauhanprosessia, jonka on kerrottu tähtäävän Syyrian sodan lopettamiseen.

Erdogan tapasi Venäjän Putinin kireässä tilanteessa

Nykytilanteessa Nato-maa Turkin tapaaminen liittouman päävastustajan Venäjän sekä Yhdysvaltain Lähi-idän arkkivihollisen Iranin kanssa herättänee epäluuloa Washingtonissa ja muiden Nato-maiden johdossa, arvioi kansainvälisen politiikan professori ja Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg STT:lle maanantaina.

–  Kyllä se ilman muuta kiristää välejä, riippuen tietysti siitä, mitä kokouksesta tulee ulos. Jo pelkkä tapaaminenkin on monen mielestä arveluttavaa, ja tämä koskee niin Irania kuin Venäjääkin. Tapaamisen luonne saattaa heittää lisää vettä myllyyn keskusteluun siitä, mikä on Turkin asema Natossa. Jos Turkki käy lehmänkauppaa liittokunnan merkittävimmäksi uhaksi nimetyn valtion kanssa, niin kyllähän se on iso asia koko liittokunnan kannalta, Forsberg sanoi.

Teheranin tapaamisen edellä Suomessa yleinen spekulaation aihe on ollut se, että Turkki ja Venäjä olisivat sopineet kulissien takana Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessin viivyttämisestä. Turkki ei ole vielä ratifioinut Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä.

Venäjä haluaa Iranin teknologiaa, Turkki luvan sotilasoperaatiolle Syyriassa

Venäjä on pyrkinyt tiivistämään välejään Iraniin, joka on niin ikään länsiblokin asettamien pakotteiden saartama. Vuosien ajan maailmankaupasta eristettynä ollut Iran on joutunut kehittämään omaa kotikutoista teknologiaansa, josta Venäjä voi hyötyä.

BBC:n mukaan Yhdysvallat väitti viime viikolla, että Iran olisi toimittamassa Venäjälle mahdollisesti jopa satoja lennokkeja, joista ainakin osa sopii taistelukäyttöön. Yhdysvaltain mukaan Iran olisi alkanut kouluttaa venäläisiä niiden käyttöön, mutta toistaiseksi ei ole tiedossa, onko lennokkeja vielä toimitettu venäläisille.

Iran sanoi Yhdysvaltain väitteiden olevan vailla perustaa, mutta toisaalta sanoi teknologisen yhteistyön Venäjän kanssa alkaneen jo ennen Ukrainan sotaa.

Turkin tärkeimpänä tavoitteena Teheranin tapaamisessa pidetään Venäjän ja Iranin taivuttelua siihen, että ne katsoisivat sormiensa läpi Turkin suunnittelemaa uutta sotilasoperaatiota Pohjois-Syyriassa Turkin rajan lähellä. Turkki on halunnut vallata Pohjois-Syyriasta 30 kilometriä syvän "turvavyöhykkeen", joka olisi suunnattu Syyrian kurditaistelijoita vastaan.

–  Tapaamisen ajoitus ei ole sattumaa. Turkki haluaa suorittaa "erikoisoperaation" Syyriassa samaan aikaan kun Venäjä suorittaa omaa "erikoisoperaatiotaan" Ukrainassa, kommentoi AFP:lle venäläisanalyytikko Vladimir Sotnikov.

Venäjä ja Iran ovat ilmaisseet vastustavansa Turkin mahdollista uutta hyökkäystä alueelle. Venäjä, Turkki ja Iran ovat kukin osallistuneet Syyrian yli 10 vuotta jatkuneeseen sisällissotaan, jossa Venäjä ja Iran tukevat presidentti Bashar al-Assadin hallintoa. Turkki puolestaan on tukenut osaa keskushallintoa vastaan kapinoivista ryhmistä.

Vuodesta 2016 alkaen Turkki on hyökännyt useita kertoja Syyriaan taistellakseen kurdiryhmiä, äärijärjestö Isistä sekä al-Assadia tukevia joukkoja vastaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje