Israelin korkein oikeus vaatii ministerivaihtoa – Netanjahun hallituksen jäsenellä veronkiertotuomio

Israelin korkein oikeus on määrännyt pääministeri Benjamin Netanjahun (oik.) uutta hallitusta vaihtamaan 
sisäministeri ja terveysministeri Aryeh Derin (vas.) ministerinpaikoiltaan. LEHTIKUVA/AFP
Israelin korkein oikeus on määrännyt pääministeri Benjamin Netanjahun (oik.) uutta hallitusta vaihtamaan sisäministeri ja terveysministeri Aryeh Derin (vas.) ministerinpaikoiltaan. LEHTIKUVA/AFP

Israelin korkein oikeus on määrännyt pääministeri Benjamin Netanjahun uutta hallitusta vaihtamaan yhden hallituksensa jäsenistä ministerinpaikoiltaan.

Sisäministeri ja terveysministeri Aryeh Deri ei tuomioistuimen mukaan kelpaa virkoihin, sillä hänellä on kontollaan viimeaikainen veronkiertotuomio. Päätöksen puolesta äänesti 10 tuomaria ja sitä vastaan vain yksi.

Netanjahun hallituskoalition jäsenet arvostelivat ankarasti päätöstä ja vannoivat jatkavansa suunnitelmaa korkeimman oikeuden valtaoikeuksien kaventamisesta. Hallituksen suunnitelmissa on rajoittaa korkeimman oikeuden kykyä kaataa uusia lakeja.

Deri potkittiin viime parlamentista, mutta valittiin jälleen marraskuussa

Netanjahu palasi valtaan joulukuussa johtamalla Israelin historian oikeistolaisimpana pidettyä koalitiota, jossa mukana ovat sekä Israelin äärioikeistolaiset että ääriuskonnolliset puolueet.

Deri johtaa ääriuskonnollisten ortodoksijuutalaisten Shas-puoluetta. Deri myönsi viime vuonna syyllisyytensä veronkiertoon, mistä hänelle määrättiin 180  000 sekelin eli runsaan 49  000 euron sakot. Lisäksi hän menetti silloisen parlamenttipaikkansa.

Tuomarien mukaan Deri oli antanut ymmärtää vetäytyvänsä politiikasta kevyemmän tuomion saadakseen, mutta asettuikin jälleen ehdolle marraskuun vaaleissa viime vuonna.

Tuomarien mukaan Derin nimitys ministerinvirkoihin oli pahassa ristiriidassa oikeusvaltion perusperiaatteiden kanssa.

Shas-puolue kutsui korkeimman oikeuden päätöstä poliittiseksi ja perusteettomaksi. Puolue syytti korkeinta oikeutta Shasin 400  000 äänestäjän tahdon heittämisestä roskakoriin, tehden vaaleista merkityksettömät.

Oikeusministeri sanoo oikaisevansa "absurdin" päätöksen

Oikeusministeri Yariv Levin kertoi pitävänsä korkeimman oikeuden päätöstä "absurdina".

–  Teen kaiken tarvittavan oikaistakseni Derille, Shasille ja Israelin demokratialle tehdyn vääryyden, Levin sanoi.

Oikeistolaiseen Likud-pääministeripuolueeseen kuuluva Levin julkisti aiemmin tässä kuussa suunnitelman Israelin oikeuslaitoksen uudistuksista, jotka muun muassa antaisivat lainsäätäjille oikeudet nimittää tuomareita ja kumota korkeimman oikeuden päätöksiä.

Oppositiojohtaja Yair Lapid varoitti siitä, että hallitus rikkoo lakia, jos se ei erota Deriä tehtävistään.

–  Hallitus, joka ei noudata lakia, on laiton hallitus, joka ei voi odottaa lakien noudattamista kansalaisiltaan, ex-pääministeri Lapid sanoi lausunnossa.

Hallituskoalition johtajat sanoivat yhteisessä lausunnossaan kuitenkin, etteivät he aio uhmata korkeimman oikeuden päätöstä. Tuomioistuimen päätös ei estä Derin puoluetta jatkamasta hallituksessa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje