Istuva presidentti näyttää vievän yli 80 prosenttia äänistä Kazakstanissa – Etyj kritisoi ehdokasasettelua

Keski-Aasian Kazakstanin istuva presidentti Kasym-Zhomart Tokajev on alustavien tulosten mukaan pääsemässä jatkokaudelle.  LEHTIKUVA / AFP
Keski-Aasian Kazakstanin istuva presidentti Kasym-Zhomart Tokajev on alustavien tulosten mukaan pääsemässä jatkokaudelle. LEHTIKUVA / AFP

Keski-Aasian Kazakstanin istuva presidentti Kasym-Zhomart Tokajev, 69, on alustavien tulosten mukaan pääsemässä jatkokaudelle. Maan vaalikomission tänään julkaisemien tietojen mukaan Tokajev olisi saamassa noin 81 prosenttia äänistä.

Vaaleissa oli viisi muutakin ehdokasta, mutta yksikään heistä ei onnistunut pääsemään kaksinumeroisille kannatusluvuille. Sen sijaan vajaat kuusi prosenttia äänestäjistä vastusti kaikkia tarjolla olleista ehdokkaista.

Presidentinvaalit ovat ennenaikaiset. Tokajev ilmoitti syyskuussa hakevansa uusilla vaaleilla kansalta mandaattia vallalleen alkuvuoden veristen mielenosoitusten jälkeen.

Elinkustannusten holtittomasta noususta alkunsa saaneissa mielenilmauksissa kuoli ainakin 238 ihmistä.

Tokajevin voitto näytti jo etukäteen varmalta, sillä joitakin opposition ehdokkaita on estetty asettumasta ehdolle ja ehdolle päässeet ovat suurelle yleisölle tuntemattomia. Vaaleja tarkkaileva Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj kritisoi ehdokasasettelua.

Juuri ennen vaaleja seitsemän maanpaossa olevaan oppositiojohtajaan Mukhtar Abljazoviin yhdistettyä oppositiopoliitikkoa pidätettiin, koska he viranomaisten mukaan suunnittelivat vallankaappausta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje