Itävallan liittokansleri tapaa Putinin ensimmäisenä eurooppalaisjohtajana sodan aikana – matkustaa Moskovaan maanantaina

Itävallan liittokansleri Karl Nehammer vieraili lauantaina Ukrainassa. Hän kävi muun muassa joukkohaudalla Butshassa. LEHTIKUVA / AFP
Itävallan liittokansleri Karl Nehammer vieraili lauantaina Ukrainassa. Hän kävi muun muassa joukkohaudalla Butshassa. LEHTIKUVA / AFP
  • STT
Jaa artikkeli

Itävallan liittokanslerista Karl Nehammerista tulee ensimmäinen eurooppalainen poliittinen johtaja, joka tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kasvokkain sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Nehammer tapaa Putinin Moskovassa maanantaina.

Lauantaina Nehammer vieraili Kiovassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin luona.

Nehammerin tiedottajan mukaan tapaamisen tarkoituksena on edesauttaa vuoropuhelua Venäjän ja lännen välillä. Tiedottajan mukaan tapaamisesta on informoitu Zelenskyiä, EU:ta sekä Saksan hallitusta.

Nehammer oli järjestänyt tapaamisen omasta aloitteestaan. Tiedottajan mukaan liittokansleri haluaa "tehdä kaikkensa, jotta osapuolet voisivat edistyä kohti rauhaa", siinäkin tapauksessa että mahdollisuudet siihen ovat niukat.

Liittokansleri aikoo puhua Putinille myös Butshan kaupungissa lähellä Kiovaa venäläisjoukkojen jäljiltä paljastuneista hirmuteoista, joita hän luonnehti sotarikoksiksi. Nehammer kävi Butshassa lauantaina.

Moni pitänyt yhteyttä Putiniin puhelimitse

Putinin tapaamisesta on tullut poliittisesti hyvin hankalaa monille länsijohtajille sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa 24. helmikuuta. Muutamat heistä, kuten Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Suomen presidentti Sauli Niinistö, ovat kuitenkin pitäneet yhteyttä Venäjän presidenttiin puhelimitse.

Itävalta on EU:n jäsenmaa, mutta ei kuulu sotilasliitto Natoon. Sotilaallinen liittoutumattomuus on ollut maan ulkopoliittinen linja siitä lähtien, kun liittoutuneiden joukot poistuivat maasta toisen maailmansodan jälkeisen miehityksen päätteeksi.

Tätä taustaa vasten Itävalta on pyrkinyt hieman Suomen tavoin esiintymään lännen ja Venäjän välisenä sillanrakentajana. Maan poliittisen eliitin läheiset suhteet Venäjään ovat kuitenkin saaneet lännessä myös kritiikkiä, ja Venäjän tiedustelupalveluiden on Financial Timesin mukaan kerrottu soluttautuneen Itävallan turvallisuuselimiin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje