Japanin ex-pääministeri Shinzo Abea ammuttiin kesken vaalitilaisuuden – Aben tila on kriittinen, kertoo maan pääministeri

Japanin ex-pääministeri Shinzo Abe kiidätettiin sairaalahoitoon, kun häntä oli ammuttu vaalitilaisuudessa Naran kaupungissa. Lehtikuva/AFP/STR
Japanin ex-pääministeri Shinzo Abe kiidätettiin sairaalahoitoon, kun häntä oli ammuttu vaalitilaisuudessa Naran kaupungissa. Lehtikuva/AFP/STR
Jaa artikkeli

Japanin entistä pääministeriä Shinzo Abea ammuttiin, kun hän oli pitämässä puhetta vaalitilaisuudessa. Japanin pääministerin Fumio Kishidan mukaan Aben tila on kriittinen ja lääkärit tekevät kaikkensa hänen pelastamisekseen.

Abea ammuttiin paikallista aikaa aamupäivästä Naran alueella maan länsiosassa. Entinen pääministeri oli pitänyt puhetta sunnuntaina järjestettävien vaalien alla, kun kampanjapaikalla kuultiin laukausten ääniä.

–  Hän oli pitämässä puhetta ja mies tuli hänen takaansa, nuori nainen kertoi paikan päältä maan yleisradioyhtiö NHK:lle.

Naisen mukaan ensimmäinen laukaus kuulosti kuin lelusta lähteneeltä. Pääministeri ei kaatunut vielä ensimmäisen laukauksen seurauksena. Tämän jälkeen kuului kuitenkin "iso pamaus". Toinen laukaus oli naisen mukaan selvempi ja siitä syntyneen kipinän ja savun saattoi nähdä.

–  Toisen laukauksen jälkeen ihmiset ympäröivät hänet ja antoivat hänelle sydänhierontaa, nainen jatkoi.

Lähde Aben omasta puolueesta kertoo Jiji-uutistoimistolle, että 67-vuotiaan ex-pääministerin niskasta olisi vuotanut verta. Useat medialähteet ovat kertoneet, että Abea olisi nähtävästi ammuttu takaa päin, mahdollisesti haulikolla.

NHK:n mukaan Abe siirrettiin sairaalaan helikopterilla.

Mediatiedot: Epäilty palvellut aiemmin Japanin merivoimissa

Maan hallinnon mukaan paikalta on otettu kiinni mies, jota epäillään ampujaksi. NHK:n mukaan kiinni otettu on 41-vuotias japanilaismies. Useat japanilaismediat kertovat miehen palvelleen aiemmin Japanin merivoimissa.

Tapahtumapaikalta on myös takavarikoitu ase.

–  Emme tiedä teon taustoja tai motiivia. Mutta se, että tällaista tapahtui vaalien alla, on barbaarista ja ilkeätä, eikä sitä voi hyväksyä, pääministeri Kishida sanoi tiedotustilaisuudessa.

–  Vaalit ovat demokratian peruskivi, hän sanoi.

Yleisradioyhtiö NHK:n mukaan kiinni otettua miestä epäillään murhan yrityksestä. Mediatietojen mukaan epäilty on kertonut poliisille kuulusteluissa, että oli "turhautunut" Abeen ja halusi tappaa tämän.

125 miljoonan asukkaan Japanin aselait ovat maailman tiukimpia. Vuosittaiset ampuma-asekuolemat jäävät usein alle kymmenen.

Aseluvan saaminen on pitkä ja monimutkainen prosessi jopa maan kansalaisille. Aselupaa haluava tarvitsee ensiksi suosituksen ampumakerholta ja tämän jälkeen hän joutuu käymään läpi tiukkoja poliisitarkastuksia.

Poliisi on vahvistanut NHK:lle, että tapahtumapaikalta takavarikoitu ase on kotitekoinen.

Teko tuomittiin myös maailmalla

Ampuminen tuomittiin myös maailmalla. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kuvaili G20-kokouksessa Balilla maansa olevan tapahtuneesta "surullinen ja syvästi huolestunut".

Eurooppa-neuvoston johtaja Charles Michel kutsui tekoa "pelkurimaiseksi".

Presidentti Sauli Niinistö tviittasi järkyttyneensä kuultuaan Aben joutuneen väkivallanteon kohteeksi. Niinistö ilmaisee tukensa Aben perheelle ja läheisille sekä Japanin kansalle.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) kutsuu tapahtunutta Twitterissä "järkyttäväksi" ja "surulliseksi".

Japanin pitkäaikaisin pääministeri

Japanin pitkäaikaisin pääministeri Abe toimi virassa ensiksi vuonna 2006 vuoden verran ja uudelleen vuosina 2012–2020. Japanissa valtaa pitävää liberaalidemokraattista puoluetta (LDP) edustava Abe jätti tehtävän heikentyneen terveytensä vuoksi.

Hän ajoi kaudellaan kunnianhimoisia talousuudistuksia ja kiivasta ulkopolitiikkaa, ajoittaisten skandaalien siivittämänä.

Uutistoimisto AFP kuvailee Abea "haukkamaiseksi konservatiiviksi", joka on pysynyt merkittävänä poliittisena hahmona myös pääministerin tehtävänsä jälkeen.

Aben seuraaja Yoshihide Suga oli vallassa vain reilun vuoden, jonka jälkeen valtion johtoon nousi istuva pääministeri Fumio Kishida.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje