Jordania isännöi Israelin ja palestiinalaishallinnon välisen neuvottelun väkivaltaisuuksien lisäännyttyä

Israelin asevoimat teki keskiviikkona miehitetyn Länsirannan pohjoisosassa Nablusin kaupungissa ratsian, jossa sai surmansa ainakin 11 palestiinalaista. LEHTIKUVA/AFP
Israelin asevoimat teki keskiviikkona miehitetyn Länsirannan pohjoisosassa Nablusin kaupungissa ratsian, jossa sai surmansa ainakin 11 palestiinalaista. LEHTIKUVA/AFP

Jordania isännöi tänään Israelin ja palestiinalaishallinnon välisen "poliittisen turvallisuuden" neuvottelun, kertoo nimettömänä pysyttelevä Jordanian hallinnon virkamies uutistoimisto AFP:lle.

Neuvottelulla yritetään rauhoittaa tilanne Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla kuolettavien väkivaltaisuuksien jälkeen.

Kokous järjestetään Punaisenmeren rannikolla Akaban kaupungissa ja siihen osallistuvat myös Yhdysvaltain ja Egyptin edustajat. Sen tavoitteena on luoda luottamusta Israelin ja palestiinalaisten välille.

Israelin asevoimat teki keskiviikkona miehitetyn Länsirannan pohjoisosassa Nablusin kaupungissa ratsian, jossa sai surmansa ainakin 11 palestiinalaista. Lisäksi yli 80 palestiinalaista sai ampumahaavoja ja vietiin sairaalaan.

Israelin turvallisuuspalvelu Shin Betin johtaja Ronen Bar osallistuu kokoukseen osana Israelin delegaatiota, turvallisuuslähde kertoo AFP:lle.

Fatah haluaa lopun verenvuodatukselle

Palestiinalaisten hallinnon päätöstä osallistua kokoukseen on kritisoitu alueen muista poliittisista liikkeistä tuoreiden väkivaltaisuuksien valossa. Presidentti Mahmud Abbasin Fatah-liike puolusti osallistumista Twitterissä.

– Päätös osallistua Akaban kokoukseen huolimatta kivusta ja verilöylyistä, joista palestiinalaiset joutuvat kärsimään, johtuu halusta saada loppu verenvuodatukselle, Fatah sanoi.

Keskiviikon iskun uhriluku oli korkein sen jälkeen, kun Yhdistyneet kansakunnat alkoi pitää kirjaa kuolleista palestiinalaisen toisen intifadan eli kansannousun päätyttyä vuonna 2005.

Lisääntyneet levottomuudet kuluvana vuonna ovat syventäneet kansainvälistä huolta tilanteesta, kun vuonna 2022 Länsirannalla kuoli enemmän ihmisiä kuin kertaakaan YK:n seurannan alettua.

Kymmeniä kuolleita kuluvana vuonna

– Poliittisen turvallisuuden kokous on osa Jordanian lisääntyviä yrityksiä yhdessä palestiinalaishallinnon ja muiden osapuolten kanssa koordinoiden lopettaa (Israelin) yksipuoliset toimet ja turvallisuustilanteen romahtaminen, joka voisi lietsoa lisää väkivaltaa, Jordanian hallinnon virkamies sanoi.

Neuvotteluissa pyritään pääsemään yhteisymmärrykseen turvallisuuteen ja talouteen liittyvistä toimenpiteistä, joilla helpotetaan palestiinalaisten vaikeaa tilannetta.

Vuoden alusta lähtien Israel-Palestiina-konfliktissa on kuollut uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan 62 palestiinalaista ja 10 israelilaista sekä yksi ukrainalainen. Joulukuusta lähtien Israelissa on ollut vallassa maan historian oikeistolaisimpana pidetty hallitus, jota johtaa pääministeri Benjamin Netanjahu.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje