Kaksi joukkoampumista sai serbialaiset kadulle vastustamaan väkivaltaa ja maan kahtiajakoa lietsovaa mediaa

Maan presidentti Aleksandar Vucic on kutsunut protesteja organisoivia opposition edustajia muun muassa "haaskalinnuiksi ja hyeenoiksi", jotka pyrkivät hyötymään tragedioista. LEHTIKUVA/AFP
Maan presidentti Aleksandar Vucic on kutsunut protesteja organisoivia opposition edustajia muun muassa "haaskalinnuiksi ja hyeenoiksi", jotka pyrkivät hyötymään tragedioista. LEHTIKUVA/AFP

Serbiassa on tänään jälleen määrä kutsua koolle laajoja protesteja pääkaupunki Belgradiin. Protesteissa halutaan vastustaa "maassa vallitsevaa väkivallan kulttuuria".

Protestit saivat alkunsa kahdesta maata järkyttäneestä joukkoampumisesta. Ne ovat nyt laajentuneet presidentti Aleksandar Vucicia ja maan valtapuoluetta, Serbian edistyspuoluetta, vastustaviksi protesteiksi.

Aiemmin tässä kuussa Serbiassa tapahtui 48 tunnin sisällä kaksi joukkoampumista, joista toinen belgradilaisessa koulussa. Ampumisessa kuoli kahdeksan oppilasta ja yksi vartija.

Vain päivä tämän jälkeen Belgradista 60 kilometrin päässä tapahtui ampuminen, jossa hyökkääjä ampui ihmisiä automaattiaseella liikkuvasta ajoneuvosta ja pakeni paikalta. Ampuja surmasi kahdeksan ihmistä.

Presidentti nimitellyt vastustajia voimakkaasti

Protesteissa on vastustettu muun muassa väkivaltaista sisältöä maan valtamediassa ja vaadittu maan sisäministerin ja tiedustelupäällikön eroa.

Maan presidentti on kutsunut protesteja organisoivia opposition edustajia muun muassa "haaskalinnuiksi ja hyeenoiksi", jotka pyrkivät hyötymään tragedioista.

Perjantaina tuhannet presidentti Vucicin kannattajat osallistuivat presidentin tueksi järjestettyyn "Toivon Serbia" -mielenosoitukseen.

Kyseessä on arveltu olleen vastamielenosoitus tulevalle hallinnonvastaiselle mielenosoitukselle.

Vucic sanoi perjantaisen kokoontumisen "yhdistävän Serbiaa ja osoittavan, että sillä on tulevaisuus".

– Hallitus näyttää elävän toisessa todellisuudessa. He käyttäytyvät kuin eivät näkisi näitä ihmisiä, kuulisi heidän huoliaan eivätkä haluaisi palvella heitä, sanoi vasemmistolaista oppositiopuoluetta johtava Dobrica Veselinovic.

Hallitusta vastustavien mielenosoitusten on määrä alkaa tänään iltakuudelta Suomen aikaa.

"Iso osa Serbiasta ei tiedä, mitä Belgradissa on tapahtumassa"

Mielenosoittajat ovat vaatineet muun muassa väkivaltaisten mediasisältöjen suitsimista maan mediassa. Protestoijat ovat myös kritisoineet sitä, että maan hallitusta lähellä olevat mediat ovat antaneet hallituksen edustajille alustan polarisoida kansakuntaa ja hyökätä vastustajiaan vastaan.

Myös nyt käynnissä olevia protesteja on pyritty mustamaalamaan hallituksen medioissa. Muun muassa niiden kokoa on vähätelty, ja samalla on levitelty salaliittoteorioita siitä, että ulkovallat olisivat protestien takana.

– Meille läheiset tiedustelupalvelut kertovat, että maassamme on pyrkimyksiä saada aikaan värivallankumous, Vucic sanoi viitaten Ukrainassa vuonna 2014 tapahtuneeseen vallankumoukseen.

Serbialla on ollut läheinen suhde Venäjään, ja Vucic on pitänyt myös Ukrainan sodan aikana yhteyksiä Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Erityisesti Serbian maaseudulla asuvilla on vain vähän tietolähteitä valtion television lisäksi.

– Iso osa Serbiasta ei edes tiedä, mitä Belgradissa on tapahtumassa, sanoo Belgradin yliopiston yhteiskuntatieteiden professori Cedomir Cupic uutistoimisto AFP:lle.

Samalla Cupic huomauttaa, että nimenomaan mediaan kohdistuvat vaatimukset ovat niitä, jotka hallitusta pelottavat.

– He (hallitus) voisivat helposti korvata sisäministerin, jopa koko hallituksen. Se ei ole merkityksellistä. Mutta media on heidän valtansa pilari, hän sanoi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje