Kaliforniaa piinaavat maastopalot ja niitä pieksävä äärimmäisen kuuma sää – lämpötila voi paikoitellen nousta yli 40 asteeseen

Tuhansia ihmisiä on kehotettu jättämään kotinsa. LEHTIKUVA / AFP
Tuhansia ihmisiä on kehotettu jättämään kotinsa. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvalloissa Kaliforniaa riivaavat maastopalot roihuavat jo tuhansien hehtaarien kokoisilla alueilla eri puolilla osavaltiota.

Osavaltion pohjoisosassa Siskiyoussa perjantaina syttynyt maastopalo on lähes kaksinkertaistanut paloalueensa, kertoo uutiskanava CNN. Mill -nimeä kantava maastopaloalue on nyt noin 1  600 hehtaarin kokoinen.

Palon syttymissyy on vielä epäselvä.

–  Tämä palo muuttuu nopeasti ja henkilökuntamme tekee kaikkensa saadakseen kaikki turvaan, sanoi Siskiyoun piirikunnan sheriffi CNN:n mukaan.

Alueella riehuu toinenkin maastopalo, joka on kooltaan noin 1  300 hehtaaria. Osavaltion suurin maastopalo on Los Angelesin piirikunnassa keskiviikkona syttynyt palo, joka on tuhonnut jo yli 2  100 hehtaaria maastoa.

Luvassa jopa 40 asteen lämpötiloja

Sanomalehti New York Timesin mukaan äärimmäisen kuuman sään odotetaan lietsovan maastopaloja entuudestaan.

Paikoitellen lämpötilan on varoitettu saattavan nousta jopa yli 40 lämpöasteeseen. Kuumimpien lämpötilojen on ennustettu osuvan sunnuntaille ja maanantaille.

Yhdysvaltain kansallinen ilmatieteen laitos on varoittanut, että olosuhteet voivat muodostua vaaralliseksi herkemmille ja haavoittuvammille ihmisryhmille.

CNN:n mukaan ennustetut lämpötilat ovat huomattavan paljon korkeampia kuin alueella vuodenaikaan nähden keskimäärin. Kaliforniassa tyypillinen syyskuun päivälämpötila on noin 20–30 celsiusasteen välillä.

Kalifornian kuvernööri on julistanut alueelle hätätilan. Esimerkiksi pohjoisen paloalueilla asuvia ihmisiä on kehotettu jättämään kotinsa ja toisaalla pitkään jatkunut helle on rasittanut osavaltion sähköverkkoa jättäen tuhansia ilman sähköä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje