Karibialla voimistuva myrsky uhkaa lykätä Artemis-kuulennon laukaisua

Hurrikaani saattaa siirtyä Pohjois-Floridaan, mistä kuulento on tarkoitus laukaista ensi tiistaina Suomen aikaa. Arkistokuva. LEHTIKUVA / AFP
Hurrikaani saattaa siirtyä Pohjois-Floridaan, mistä kuulento on tarkoitus laukaista ensi tiistaina Suomen aikaa. Arkistokuva. LEHTIKUVA / AFP

Toistamiseen lykkääntyneen Artemis-kuulennon tiistaista laukaisua uhkaa Karibialla mahdollisesti voimistuva myrsky.

Vielä nimeämätön myrsky oli varhain lauantaina Suomen aikaa Dominikaanisen tasavallan eteläpuolella. Sen odotetaan voimistuvan hurrikaaniksi lähipäivinä.

Hurrikaani saattaa siirtyä Pohjois-Floridaan, mistä kuulento on tarkoitus laukaista ensi tiistai-iltapäivästä Suomen aikaa.

–  Ensisijainen suunnitelmamme on laukaista syyskuun 27. päivä, mutta tajusimme, että meidän on myös seurattava tilannetta ja mietittävä varasuunnitelmaa, sanoi Nasan Kennedyn avaruuskeskuksen maajärjestelmistä vastaavan osaston johtaja Mike Bolger.

Myrskyn sattuessa laukaisupäivän kohdalle massiivinen laukaisujärjestelmä olisi siirrettävä takaisin sisätiloihin. Siksi päätös laukaisun perumisesta olisi Bolgerin mukaan tehtävä massiivisen operaation vuoksi viimeistään lauantaina.

Jos laukaisu jälleen siirtyy, seuraava laukaisuikkuna aukeaa lokakuun loppupuoliskolla. Laukaisua on jouduttu kuukauden sisällä lykkäämään jo kahdesti teknisten ongelmien vuoksi.

Miehittämättömän lennon on määrä viedä Orion-avaruusalus Kuuta kiertävälle radalle ja palata 39 päivän jälkeen Maahan.

Myöhemmin Artemis-ohjelmassa on vuorossa miehitetty lento Kuun kiertoradalle ja lopulta ihmisen paluu Kuun pinnalle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje