Kazakstan pyrkii uudelleenkirjoittamaan perustuslakinsa alkuvuoden kaaoksen jälkeen – kansa näyttää puoltavan presidentin valtaa rajoittavia muutoksia

Aloite perustuslain muutoksiin tuli Kazakstanin nykyiseltä presidentiltä Kasym-Zhomart Tokajevilta. LEHTIKUVA/AFP
Aloite perustuslain muutoksiin tuli Kazakstanin nykyiseltä presidentiltä Kasym-Zhomart Tokajevilta. LEHTIKUVA/AFP

Keski-Aasiassa Kazakstanissa presidentin valtaa rajoittavat perustuslain muutokset näyttävät menevän läpi.

Maassa on äänestetty tänään kansanäänestyksessä useista uudistuksista maan perustuslakiin. Ovensuukyselyiden perusteella yli 74 prosenttia äänestäjistä näyttää kannattavan muutoksia, kerrotaan hallinnon Telegram-kanavalla.

Muutokset tähtäävät presidentin vallan rajoittamiseen ja pyrkivät vahvistamaan parlamentaarista ja paikallista päätöksentekoa.

Maa hakee uutta suuntaa sen jälkeen, kun tammikuun alussa alkaneet mielenosoitukset yltyivät väkivaltaisiksi levottomuuksiksi. Nestekaasun hinnankorotuksista alkunsa saaneissa levottomuuksissa kuoli yli 200 ihmistä ja lähes 10  000 mielenosoittajaa otettiin kiinni. Järjestystä turvaamaan saapuivat presidentti Kasym-Zhomart Tokajevin pyynnöstä myös Venäjän johtaman CSTO-turvallisuusjärjestön joukot.

Kazakstanissa presidentin laajat valtaoikeudet ovat peruja presidentti Nursultan Nazarbajevin valtakaudelta, jolloin hän haali valtaa itselleen useaan otteeseen. Vaikka Nazarbajev vetäytyi presidentin tehtävästä vuonna 2019, varmisti hän itselleen merkittävän poliittisen vallankäyttäjän aseman säilyttämällä itsellään kansankunnan johtajan arvonimen.

Ex-presidentin tittelit riisuttaisiin

Aloite perustuslain muutoksiin tuli nykyiseltä presidentiltä Tokajevilta. Tokajev on Nazarbajevin valitsemana seuraaja, jonka katsottiin ennen alkuvuoden levottomuuksia olevan vain nimellinen hallitsija, jonka taustalla todellista valtaa käyttää Nazarbajev ja hänen äveriäs lähipiirinsä.

Tokajevin ja Nazarbajevin yhteistä historiaa vasten käänteentekevinä muutoksina on pidetty niitä, jotka riisuvat etuoikeuksia ja kansankunnan johtajan tittelin Nazarbajevilta. Perustuslain muutokset myös estäisivät presidenttiä jatkossa kuulumasta poliittisiin puolueisiin ja hänen lähipiiriään työskentelemästä merkittävissä tehtävissä maan hallinnossa.

Kazakstanissa ei ole ollut huomattavaa muutosehdotuksia vastustavaa liikehdintää.

-----

Lähteenä myös Diplomat.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje