Kiina järjesti jouluviikonloppuna mittavan sotaharjoituksen Taiwanin liepeillä

Kiinalainen hävittäjä lensi lähellä Taiwania elokuussa. LEHTIKUVA/AFP
Kiinalainen hävittäjä lensi lähellä Taiwania elokuussa. LEHTIKUVA/AFP

Kiina käytti viikonloppuna yli 70:tä sotalentokonetta sotilasharjoituksissa Taiwanin liepeillä, kertoo Taiwanin puolustusministeriö. Mukana oli kymmeniä hävittäjiä.

Koneet ylittivät Taiwanin ilmapuolustusalueen rajan kymmeniä kertoja harjoituksen aikana. Ilmapuolustusalue on maan ilmatilaa laajempi alue, jonne tullessaan ulkomaisen koneen odotetaan ilmoittautuvan paikallisille ilmailuviranomaisille. Taiwanin ilmapuolustusalue on osin päällekkäinen Kiinan ilmapuolustusalueen kanssa.

Kyse on yhdestä suurimmista Kiinan järjestämistä harjoituksista sen jälkeen kun Taiwanin puolustusministeriö alkoi julkaista päivittäisiä lukuja.

Kansan vapautusarmeija sanoi järjestäneensä hyökkäysharjoituksen sunnuntaina vastineeksi Yhdysvaltojen ja Taiwanin provokaatioille. Armeija ei kuitenkaan eritellyt, mistä provokaatioista on kyse, eikä se ole kertonut sunnuntaina käytettyjen koneiden määrää tai sijaintia.

Taiwan elää jatkuvan miehitysuhan alla. Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan emämaan yhteyteen tarvittaessa sotilasvoimin.

Suhteet ovat huonontuneet Kiinan presidentin Xi Jinpingin valtakaudella, ja Kiinan hallinto on lisännyt niin sotilaallista, diplomaattista kuin taloudellistakin painetta Taiwanin suuntaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje