Kiina toisti jälleen olevansa valmis liittämään Taiwanin yhteyteensä vaikka sotilastoimin

Taiwanissakin käynnistettiin tiistaina lyhyt sotaharjoitus. LEHTIKUVA/AFP
Taiwanissakin käynnistettiin tiistaina lyhyt sotaharjoitus. LEHTIKUVA/AFP

Kiina varoitti keskiviikkona, ettei se ei tule sietämään "separatistisia toimia" Taiwanissa, ja on valmis liittämään saaren yhteyteensä voimatoimin.

–  Olemme valmiita antamaan paljon tilaa rauhanomaiselle yhdistymiselle, mutta minkäänlaiselle separatistiselle toiminnalle ei ole tilaa. Emme luovu voimankäytöstä ja varaamme itsellemme mahdollisuuden ryhtyä kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin, sanottiin Kiinan Taiwanin-suhteista vastaavan viraston lausunnossa.

Lausunnossa muistutettiin kuitenkin, että Kiina käyttää voimaa vain pakon edessä.

–  Olemme pakotettuja äärimmäisiin toimiin vain vastataksemme separatististen elementtien ja ulkovaltojen provokaatioon, jos he ylittävät punaiset linjamme, lausunto jatkui.

Edellisen kerran Kiina antoi vastaavan, Taiwania koskevan lausunnon vuonna 2000.

Sotaharjoituksia ja kovaa kieltä

Kiinan kova kielenkäyttö liittyy Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin taannoiseen vierailuun Taiwanissa. Kiina ilmoitti jo ennen vierailua pitävänsä sitä "äärimmäisenä provokaationa".

Vierailun toteuduttua Kiina aloitti suuret sotaharjoitukset Taiwanin ympäristössä. Niiden oli määrä päättyä viikonloppuna, mutta maanantaina Kiina kertoi niiden jatkuvan toistaiseksi.

Lisäksi Kiina ilmoitti katkaisevansa yhteistyönsä Yhdysvaltojen kanssa useilla eri aloilla.

Myös Taiwan järjesti tiistaina lyhyet, alle tunnin mittaiset tykistöön keskittyneet sotaharjoitukset. Uudet harjoitukset on määrä järjestää torstaina.

Lyhyetkin sotaharjoitukset saivat Kiinan heti älähtämään.

–  Jokainen salaliitto, jonka tavoitteena on asein vastustaa jälleenyhdistymistä, tulee päättymään epäonnistumiseen samalla tavalla kuin jos heinäsirkka yrittäisi pysäyttää sotavaunut, kuvaili Kiinan ulkoministeriön edustaja Wang Wenbin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje