Kiovaan iskettiin iranilaisvalmisteisilla lennokeilla, ilmatorjunta ilmoitti pudottaneensa kaikki

Siviilit suojautuivat keskiviikkona metroasemalle Kiovan keskustassa. LEHTIKUVA/AFP
Siviilit suojautuivat keskiviikkona metroasemalle Kiovan keskustassa. LEHTIKUVA/AFP

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on tapahtunut useita räjähdyksiä, kertoo kaupungin pormestari Vitali Klitshko sosiaalisessa mediassa. Kaupunkiin on tehty isku miehittämättömillä ilma-aluksilla.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Kiovaan ja sen ympäristöön olisi lähetetty 13 iranilaisvalmisteista Shahed-lennokkia, jotka kaikki olisi pudotettu alas. Tietoa lennokkien pudottamisesta ei voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Klitshkon mukaan maahan pudonneet lennokkien kappaleet ovat vahingoittaneet ainakin joitakin hallintorakennuksia.

Venäjä on käyttänyt runsaasti iranilaisia lennokkeja hyökkäyksissään Ukrainan infrastruktuuria vastaan. Kärsittyään tappion toisensa jälkeen rintamalla Venäjä on keskittynyt tuhoamaan Ukrainan sähköverkkoa toistuvilla ohjus- ja lennokki-iskuilla.

Ukrainan viranomaiset kertoivat aikaisemmin kuluneella viikolla, että vain runsas puolet Ukrainan sähköverkosta on enää toiminnassa.

Ukraina saamassa Patrioteja?

Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettiläs Bridget Brink vakuutti Kiovan iskujen jälkeen, että lisää apua Ukrainalle on tulossa.

Yhdysvaltalaismediat CNN ja The New York Times kertovat, että maan puolustusministeriö Pentagon on viimeistelemässä suunnitelmaa lähettää Patriot-ohjuspattereita Ukrainaan.

Presidentti Joe Bidenin hallinto voi jo tällä viikolla ilmoittaa asiasta, Yhdysvaltojen viranomaiset kertovat tiedotusvälineille. Suunnitelma tehtiin Venäjän alettua iskeä ohjuksilla Ukrainan tärkeisiin infrastruktuurikohteisiin.

Patriot on ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, joka on otettu käyttöön vuonna 1982. Yhdysvallat kuvailee sitä edistyneimmäksi ilmatorjuntajärjestelmäkseen. Se koostuu useista eri osista, kuten tutkasta, valvonta-asemasta, sähköasemasta sekä kahdeksasta kantoraketista.

Ei tulitaukoa jouluksi

Venäjän mukaan Ukrainaan ei ole suunnitteilla tulitaukoa joulun ja uudenvuoden ajaksi. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan tällaista ehdotusta ei ole tullut miltään suunnalta eikä aiheesta ole siten edes keskusteltu.

Ortodoksista joulua on perinteisesti vietetty Ukrainassa ja Venäjällä samaan aikaan eli 7. tammikuuta. Ukrainan ortodoksinen kirkko on kuitenkin ilmoittanut jo aiemmin, että se sallii joulun vieton myös läntisen kalenterin mukaisesti 25. joulukuuta.

Ukrainan viranomaisten mukaan yhteensä 64 ukrainalaista ja yksi Yhdysvaltain kansalainen on päässyt sotavankeudesta Venäjän kanssa tehdyssä vankienvaihdossa. Vapautetut ovat taistelleet Donetskin ja Luhanskin alueilla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje