Kiovassa ilmahälytys, EU:n korkeita diplomaatteja kaupungissa

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja presidentti Volodymyr Zelenskyi torstaina Kiovassa. LEHTIKUVA/AFP/ Ukrainan presidentin lehdistöpalvelu
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja presidentti Volodymyr Zelenskyi torstaina Kiovassa. LEHTIKUVA/AFP/ Ukrainan presidentin lehdistöpalvelu

Ukrainassa maan pääkaupunkiin Kiovaan ja useisiin muihin kaupunkeihin on annettu ilmahälytys.

Kiovassa on määrä tänään alkaa Ukrainan ja EU:n välinen huippukokous. Kaupungissa ovat vierailulla muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Michel julkaisi kuvan itsestään Kiovassa Twitterissä, ja vakuutti, ettei EU:n tuki Ukrainalle horju.

– Olen palannut Kiovaan EU-Ukraina-kokoukseen (Ukrainan presidentin) Volodymyr Zelenskyin, Ursula von der Leyenin ja (EU:n ulkosuhteista vastaavan) Josep Borrellin kanssa. Päättäväisyytemme ei horju. Tulemme myös tukemaan teitä jokaisella askeleellanne matkallanne EU:hun, Michel kirjoitti.

Venäläisten vankien värvääminen Ukrainaan palkkasotureiksi vähentynyt

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin vankiloista värväämien taistelijoiden määrä on todennäköisesti merkittävästi vähentynyt siitä, mitä se suurimmillaan oli viime vuoden kesällä ja syksyllä, arvioi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Venäjän vankeinhoitolaitoksen (FSIN) tammikuun lopun lukujen mukaan Venäjällä oli 433 000 vankia, mikä oli kuutisentuhatta vankia vähemmän kuin marraskuussa. Syyskuusta marraskuuhun vankien määrä väheni kuitenkin 23 000:lla. Puolustusministeriön mukaan tärkein yksittäinen syy oli todennäköisesti Wagnerin värväystoiminta.

Samaan aikaan Ukrainan sotilaita saadut tiedot kertovat, että Venäjä on kuluneen puolentoista viikon aikana tehnyt rintamien avainlohkoilla vähemmän sellaisia hyökkäyksiä, joissa Wagnerin vankitaistelijoita lähetetään vyörynä kohti Ukrainan asemia.

Julkisuudessa on myös nähty, että Wagnerin ja Venäjän puolustusministeriön välillä on merkittäviä jännitteitä. Puolustusministeriön mukaan Venäjän eliitin sisäinen kiistely on yksi osasyy siihen, että vankeja värvätään vähemmän.

Venäjä "kansallistaa" Krimin ulkomaalaisomistukset

Venäjä ilmoitti perjantaina "kansallistavansa" kaikki Krimin niemimaan ulkomaalaisomistukset ja ohjaavansa osan näin saaduista varoista Ukrainassa taistelevien hyväksi.

Venäjän nimittämän Ukrainan alueparlamentin puheenjohtajan Vladimir Konstantinovin mukaan toimenpide on kohdistettu erityisesti ukrainalaisyritysten ja ukrainalaisten henkilöiden omaisuuteen.

Konstantinovin mukaan kansallistettavien omistuksien listalla on viitisensataa kohdetta pankeista aina turismin ja urheilun parissa toimiviin saakka.

– Osa tuotosta ohjataan erityissotilasoperaatioon osallistuville. Konstantinov sanoi Ria Novosti -uutistoimiston mukaan käyttäen Venäjän Ukrainan sodalle antamaa nimeä.

Krimin paikallishallinnon mukaan osa tuesta toteutetaan niin, että tuen saajille jaetaan ilmaisia tontteja.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje