Kiovassa raportoitiin Venäjän ohjusiskuja ensi kertaa sitten huhtikuun

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kiovassa ja useissa muissa kaupungeissa oli aiemmin kuultu ilmahyökkäysvaroituksia. LEHTIKUVA/AFP
Uutistoimisto AFP:n mukaan Kiovassa ja useissa muissa kaupungeissa oli aiemmin kuultu ilmahyökkäysvaroituksia. LEHTIKUVA/AFP
Jaa artikkeli

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa raportoitiin sunnuntaiaamuna Venäjän ohjusiskuja ensimmäistä kertaa yli kuukauteen.

Kaupungin pormestari Vitali Klitshko kertoi räjähdyksistä kaupungissa viestipalvelu Telegramissa sunnuntaiaamuna. Pormestarin mukaan iskuissa ei tiettävästi kuollut yhtään ihmistä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kiovassa ja useissa muissa kaupungeissa oli aiemmin kuultu ilmahyökkäysvaroituksia.

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä ampui aamukuuden aikoihin Kiovan suuntaan viisi risteilyohjusta Kaspianmereltä, kertoi uutiskanava CNN. Ukrainan ilmatorjunta tuhosi yhden ohjuksista, ja loput osuivat infrastruktuuriin Kiovan pohjoispuolella, asevoimista sanottiin.

Kiovaan ei ole tehty vastaavia iskuja huhtikuun lopun jälkeen.

Ukrainan sisäministeriön edustaja sanoi aiemmin iskujen osuneen yhteen sotilaskohteeseen ja yhteen siviilikohteeseen. Valtion rautatieyhtiön mukaan useita ohjuksia osui vaunukorjaamolle, ja yksi rautatietyöntekijä haavoittui.

Venäjän puolustusministeriön mukaan iskuissa olisi tuhottu Itä-Euroopan maiden Ukrainalle toimittamia panssarivaunuja. Rautatieyhtiön toimitusjohtajan Oleksandr Kamyshinin mukaan yhtiö ei kuitenkaan ole varastoinut sotilaskalustoa.

Pääkaupungissa on ollut viime viikkoina suhteellisen rauhallista, sillä Venäjä on keskittänyt hyökkäystään Itä-Ukrainan Donbassin alueelle. Pormestari kertoi toukokuussa, että Kiovan asukkaista kaksi kolmasosaa olisi palannut takaisin kaupunkiin

Myös Odessan satamakaupungin ympäristössä raportoitiin sunnuntaina ohjusiskuista.

Ukraina tehnyt vastahyökkäyksiä Sjevjerodonetskissa

Venäjä on viime viikkojen aikana pikkuhiljaa hivuttanut ukrainalaisia puolustajia perääntymään Donbassin alueella Itä-Ukrainassa.

Britannian puolustusministeriö sanoi sunnuntaiaamuna julkaistussa tiedusteluraportissaan, että Ukrainan joukot olisivat edellisen vuorokauden aikana tehneet vastahyökkäyksiä Sjevjerodonetskin kaupungissa.

Venäjä on viime viikkojen aikana keskittänyt yksiköitään ja tulitusta alueelle ja saanut paikallisia voittoja. Puolustusministeriö arvioi tiedusteluraportissaan, että ukrainalaiset ovat nyt tehdyillä vastahyökkäyksillä todennäköisesti saaneet vietyä Venäjältä operatiivista voimaa.

Luhanskin alueen kuvernöörin mukaan Venäjä on menettänyt asemiaan Sjevjerodonetskissa ja kaupunki on jakautunut kahtia.

–  Venäläiset hallitsivat noin 70:tä prosenttia kaupungista, mutta heidät on pakotettu takaisin kahden viimeisen päivän aikana, kirjoitti kuvernööri Serhi Haidai Telegramissa.

Putin uhitteli iskuilla uusiin kohteisiin

Presidentti Vladimir Putin sanoi venäläisille uutistoimistoille, että uusien aseiden toimittaminen Ukrainaan "pidentää konfliktia". Venäjä tekee iskuja uusiin kohteisiin Ukrainassa, jos länsi auttaa maata lähettämällä pitkän kantaman ohjuksia, Putin varoitti.

Presidentti ei nimennyt uhattujen uusien iskujen mahdollisia kohteita. Putin ei myöskään kommentoinut sitä, kuinka suuren kantaman ohjuksiin Venäjän joukot reagoisivat.

Yhdysvallat on aiemmin ilmoittanut toimittavansa Ukrainalle Himars-raketinheittimiä, joilla voi ampua myös ohjuksia. Asiantuntijat ovat sanoneet, että toimitettavien järjestelmien kantavuus on hieman pidempi kuin vastaavien venäläisten järjestelmien. Ukrainan armeija voisi siis iskeä venäläisiä kohti sellaisen välimatkan päästä, johon Venäjän aseet eivät yltäisi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje