Kuningatar Elisabetin pitkän vallassaolon juhlinta alkoi toden teolla Britanniassa, juhlaparaati Lontoossa

Jaa artikkeli

Britanniassa kuningatar Elisabetin 70-vuotista vallassaoloa juhlitaan tänään käynnistyvillä nelipäiväisillä tapahtumilla monin tavoin. Puoliltapäivin Suomen aikaa Lontoossa alkoi näyttävä sotilas- ja musiikkiparaati Trooping the Colour.

Kansa hurrasi kun punaunivormuiset sotilaat marssivat The Mall -kadulla sotilassoittokunnan sävelten tahdittamana. Lähialueen puistoihin oli kerääntynyt aamusta asti juhlatuulella olevia ihmisiä piknik-koreineen.

Tilaisuus huipentuu ilmavoimien ylilentoon, jonka kuninkaallinen perhe ottaa vastaan Buckinghamin palatsin parvekkeelta. Etukäteen on kerrottu, että paikalla olisi kuningattaren lisäksi seitsemäntoista muuta perheenjäsentä.

Parvekkeella ei tiettävästi nähdä prinssi Harrya ja hänen puolisoaan eikä prinssi Andrew'ta, sillä he eivät enää työskentele kuninkaallisten velvoitteiden parissa. Merkitystä on sillä, ketkä näyttäytyvät, sillä se osoittaa perheen sisäistä hierarkiaa ja korostaa osallistujien roolia edustustehtävissä.

Vain harvat pääsevät parvekkeelle

Parvekkeella poseeraamisessa on vahvat perinteet, sillä ne alkoivat vuonna 1851 silloisen kuningatar Viktorian näyttäytymisellä kansalle. Perinne liittyy nimenomaan kuninkaalliseen perheeseen, sillä vain ani harvoin parvekkeella on nähty muita.

Poikkeuksen teki esimerkiksi pääministeri Winston Churchill toisen maailmansodan päättymisen jälkeen toukokuussa 1945 riemuitsevien väkijoukkojen edessä silloisen kuninkaan ja kuningattaren rinnalla. Tuona päivänä parvekkeella nähtiin myös prinsessa Elizabeth, nykyinen kuningatar.

Parvekkeen eteen odotetaan tänään suurta kansanjoukkoa hurraamaan kuningattarelle.

Ensimmäinen kuninkaallinen suudelma parvekkeella nähtiin, kun prinssi Charles ja hänen silloinen puolisonsa prinsessa Diana avioituivat vuonna 1981.

Pitkän viikonlopun juhlintaan mahtuu myös muun muassa lauantainen suuri konsertti palatsilla. Siinä esiintyy joukko eturivin artisteja, luonnollisesti Queen-yhtyekin.

Kuningatar osallistuu tilaisuuksiin vointinsa mukaisesti, mutta kuninkaallisen perheen muita jäseniä nähdään eri yhteyksissä useaan otteeseen.

---

Lähteenä myös AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje