Ukraina onnistui vahingoittamaan kriittistä siltaa Hersonin alueella

Ukraina on onnistuneesti vahingoittanut Dnepr-joen ylittävää erittäin tärkeää Antonivskyin siltaa, kertovat useat lähteet. Arkistokuva sillasta, kuva on otettu 21.7. LEHTIKUVA/AFP
Ukraina on onnistuneesti vahingoittanut Dnepr-joen ylittävää erittäin tärkeää Antonivskyin siltaa, kertovat useat lähteet. Arkistokuva sillasta, kuva on otettu 21.7. LEHTIKUVA/AFP

Ukraina on onnistuneesti vahingoittanut Dnepr-joen ylittävää erittäin tärkeää Antonivskyin siltaa, kertovat useat lähteet.

Venäläinen uutistoimisto Tass vahvisti yöllä sillan saaneen useamman osuman. Venäjän miehityshallintoa Hersonissa edustava Kirill Stremousov sanoi Tassille, että silta ei ole tuhoutunut, mutta se on suljettu kaikelta liikenteeltä.

Hersonin alueen tapahtumia seuraavalla Telegram-kanavalla jaettiin iskun jälkeen videomateriaalia, joka näytti sillassa ammottavia aukkoja.

Myös ukrainalainen Igor Girkin -pseudonyymiä käyttävä sotabloggari jakoi ilmakuvaa, joka näytti mustuneen osumakohdan sillan eteläpäädyssä.

Kuvernööri: Ensimmäinen venäläisjuna saapunut Kaliningradiin

Sementtiä kuljettanut venäläisjuna saapui eilen Venäjälle kuuluvaan Kaliningradiin, kertoo Kaliningradin kuvernööri Anton Alihanov. Hän kertoi venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan, että juna on ensimmäinen Venäjältä sen jälkeen, kun Liettua salli jälleen sen halki tehtävät kuljetukset Venäjältä Kaliningradiin.

Alihanov näkee junayhteyden olevan melko tärkeä saavutus.

Itämeren rannikolla Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevan Kaliningradin vienti suljettiin kesäkuussa osana EU:n pakotteita Venäjää vastaan. Tuolloin Alihanov arvioi, että tämä voisi vaikuttaa jopa puoleen alueen tulevasta materiaalista, kuten hiileen, metalleihin ja rakennusmateriaaleihin.

Euroopan komissio kuitenkin linjasi aiemmin tässä kuussa, että Liettualla on velvollisuus sallia aseita lukuun ottamatta kaikkien pakotelistalla olevien tuotteiden kulku Venäjän ja Kaliningradin erillisalueen välillä.

Komission linjauksen mukaan maanteitse tapahtuva kauttakulku Liettuan läpi ei ole sallittua, mutta rautatiekuljetuksia Venäjältä Kaliningradin erillisalueelle ei voida kieltää.

Venäjän pelättiin voivan käyttää sotilaallista voimaa päästäkseen Liettuan läpi erillisalueelle, mikäli rautatiereittiä ei avattaisi.

Brittitiedustelu: Venäjä yrittää voittaa Afrikan maita puolelleen

Venäjä yrittää kasvattaa vaikutusvaltaansa Afrikassa ja vetää sen maita puolelleen, todetaan Britannian tiedustelupalvelun tuoreimmassa tilannekatsauksessa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on parhaillaan kiertämässä Afrikan maita. Hän vierailee Egyptissä, Etiopiassa, Ugandassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Tiedusteluraportin mukaan Venäjä yrittää esittää länsimaat syyllisinä kansainväliseen ruokakriisiin ja siten taivutella tuekseen Afrikan maita, jotka ovat suhtautuneet neutraalisti Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

Raportin mukaan Venäjä on myös todennäköisesti onnistunut etenemään Itä-Ukrainan Donbassissa Wagner-palkkasoturiyhtiön avulla. Venäjä on myös pyrkinyt, usein Wagnerin avulla, turvaamaan vaikutusvaltaansa Afrikassa vuodesta 2014 asti, raportissa sanotaan.

Turkissa avattiin yhteinen koordinointikeskus Ukrainan viljan viennille

YK ja Turkki avasivat tänään Venäjän ja Ukrainan kanssa Istanbulissa yhteisen keskuksen Mustallamerellä kulkevien viljakuljetusten koordinoimiseksi.

Keskuksen vihki käyttöön Turkin puolustusministeri Hulusi Akar tiedotusvälineiden läsnä ollessa.

Keskuksesta sovittiin perjantaina, kun YK ja Turkki neuvottelivat sotaa käyvien Ukrainan ja Venäjän kanssa sopimuksen viljatoimitusten turvaamiseksi meriteitse.

YK arvioi, että noin 50 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa on alkanut kärsiä nälänhädästä Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Viljan hinta laski huomattavasti tunteja sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

-------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje