Korruptiosta epäilty europarlamentaarikko Eva Kaili pysyy vangittuna ensi viikkoon – Marin kommentoi lahjusepäilyä Brysselissä

EU-parlamentin entinen varapuhemies Eva Kaili on erotettu tehtävästään lahjusskandaalin vuoksi. LEHTIKUVA/AFP
EU-parlamentin entinen varapuhemies Eva Kaili on erotettu tehtävästään lahjusskandaalin vuoksi. LEHTIKUVA/AFP

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi europarlamentin lahjusskandaalia lyhyesti saapuessaan EU:n ja Kaakkois-Aasian maiden huippukokoukseen keskiviikkona Brysselissä. Hänen mukaansa on erittäin hälyttävää, jos osoittautuu oikeaksi, että parlamentissa on otettu lahjuksia vastaan ja niillä on pyritty vaikuttamaan esimerkiksi siellä pidettyihin puheisiin.

–  Ymmärtääkseni Belgian poliisi ja kaikki asiaan kuuluvat viranomaiset ovat tämän asian päällä. Tämä on tutkittava perin juurin, hän sanoi.

Lahjusskandaalin vuoksi tehtävästään erotettu EU-parlamentin entinen varapuhemies Eva Kaili ei tiennyt asunnostaan löydettyjen rahojen olemassaolosta, sanoo Kailin asianajaja uutistoimisto AFP:lle.

Belgialaisen oikeuslähteen mukaan poliisi löysi Kailin kotoa 150  000 euron edestä käteistä. Poliisin pidättämä Kaili on yhdistetty epäilyihin, joiden mukaan Persianlahden valtio olisi maksanut lahjuksia vaikuttaakseen EU:n politiikkaan.

Oikeuslähteiden mukaan kyseessä olisi jalkapallon MM-kisoja isännöivä Qatar. Kailin asianajajan Michalis Dimitrakopoulosin mukaan kreikkalainen europarlamentaarikko on syytön. Asianajaja kiistää sen, että Kaili olisi saanut lahjuksia Qatarilta ja kutsuu väitteitä valheellisiksi huhuiksi.

Dimitrakopoulosin mukaan Kaililla ei ole mitään yhteyttä rahoihin. Sen sijaan Kailin avopuolisolla voisi asianajajan mukaan olla vastauksia rahoihin liittyen. Kailin avopuoliso pidätettiin niin ikään viime viikolla ratsioissa Brysselissä ja kaupungin läheisyydessä. Pidätetyksi joutuivat myös entinen europarlamentaarikko Pier Antonio Panzeri sekä italialainen lobbari. Brysseliläinen tuomioistuin päätti, että Kailin avomies ja Panzeri pysyvät vangittuina, mutta lobbari päästettiin vapaaksi jalkapannan kanssa.

Kaili erotettiin tiistaina varapuhemiehen tehtävästään lahjusskandaalin seurauksena. Parlamentin täysistunnossa annettiin 625 ääntä Kailin erottamisen puolesta ja yksi vastaan. Kailin tueksi asettui ainoastaan kroatialainen ryhmiin kuulumaton Mislav Kolakusic, joka on parlamentissa profiloitunut koronarokotteiden vastustajana.

Kaili ei päässyt vapaalle jalalle

Perjantaina kiinni otettu Kaili pysyy vangittuna ainakin ensi viikkoon asti, ilmoitti Kailin asianajaja. Kailia on määrä kuulla oikeudessa torstaina 22. joulukuuta. Kailin kuuleminen lykkääntyi ensi viikkoon vanginvartijoiden lakon vuoksi.

Belgian poliisi julkisti keskiviikkona kuvia useissa kotietsinnässä löytyneistä setelikasoista, joita kertyi yhteensä liki 1,5 miljoonan euron edestä. Le Soir -lehden mukaan osa etsinnöissä löytyneistä seteleistä on aivan uusia ja laskettu liikkeelle Belgiassa, mistä voi olla apua rahojen jäljittämisessä.

Belgian ranskankielisen yleisradioyhtiö RTBF:n mukaan korruptioepäilyjä on tutkittu yli vuoden ajan Belgian turvallisuuspoliisissa.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje