Britannian pääministeri Liz Truss pyytää anteeksi, mutta vakuuttaa vievänsä puolueensa seuraaviin vaaleihin

Pääministeri Liz Truss on pahoitellut taloudelliseen sekasortoon johtaneiden uudistustensa nopeaa vauhtia ja niiden viemistä liian pitkälle. LEHTIKUVA/AFP/PRU
Pääministeri Liz Truss on pahoitellut taloudelliseen sekasortoon johtaneiden uudistustensa nopeaa vauhtia ja niiden viemistä liian pitkälle. LEHTIKUVA/AFP/PRU

Britanniassa pääministeri Liz Truss on pahoitellut taloudelliseen sekasortoon johtaneiden uudistustensa toteutustapaa.

–  Haluan kantaa vastuun ja pyytää anteeksi tehtyjä virheitä. --- Menimme liian pitkälle ja liian nopeasti, hän sanoi BBC:n haastattelussa myöhään maanantaina.

Pääministeri myös painotti johtavansa konservatiivipuolueen seuraaviin vaaleihin.

Pyrkiessään Boris Johnsonin seuraajaksi Truss kampanjoi velkarahoitteisilla veroalennuksilla, jotka aiheuttivat muun muassa punnan arvon vajoamisen ennätyksellisen alas verrattuna dollariin ja merkittävää epävarmuutta markkinoilla. Jo johtajakilvan aikana Trussin vastaehdokas, entinen valtiovarainministeri ja Johnsonin hallituksesta lähtenyt Rishi Sunak kutsui Trussin esittämiä alennuksia vastuuttomiksi.

Viime viikolla valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng joutui lähtemään hallituksesta, kun Truss yritti rauhoitella tilannetta.

Omat koirat alkavat purra

Maanantaina uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt perui valtaosan veroalennuksista, mikä on herättänyt kysymyksiä siitä, kuka hallitusta nyt oikeastaan johtaa. Monet kansanedustajat ja politiikan asiantuntijat ovatkin sanoneet Huntin olevan nyt maan tosiasiallinen pääministeri.

Truss sanoi BBC:n haastattelussa edelleen uskovansa suuren kasvun ja matalien verojen talousmalliin, mutta hän painotti, että tärkeintä hänelle pääministerinä on taloudellinen vakaus.

Trussin aikeet muun muassa keventää suurituloisten verotusta ja yritysten voittoja sekä niitä seuranneet täyskäännökset ovat saaneet jopa oman puolueen kansanedustajat vaatimaan pääministerin eroa. Brittimediassa on kerrottu useiden merkittävien konservatiivien juonivan Trussin syrjäyttämistä.

Pääministerin puolustajat vakuuttavat, että Truss on tehnyt tärkeitä päätöksiä kansakunnan eduksi, mutta maanantai-iltana pääministerin omasta puolueestakin kuultiin kriittisiä puheenvuoroja, joista osassa vaadittiin jo julkisesti pääministerin eroa.

Pitkää kautta ei ennakoida

Pääministeri Trussin asema horjuu niin voimakkaasti, että poliittiset kommentaattorit Britanniassa eivät enää pohdi, joutuuko pääministeri eroamaan, vaan sitä, milloin tämä tapahtuu. Osa politiikan arvioitsijoista puhuu päivistä, osa viikoista, osa kuukausista, mutta pitkää pääministerikautta ei juuri ennakoida.

Pääministeri Truss joutui ankaran arvostelun kohteeksi maanantaina pikaisesti järjestetyllä parlamentin alahuoneen kyselytunnilla. Oppositiojohtaja, työväenpuolueen Keir Starmer ilmoitti Britannian olevan pääministerin itsensä aiheuttamassa talouskriisissä, jonka hinnan maksavat tavalliset työtätekevät britit. Oppositio luonnehtikin hallituksen poukkoilevaa toimintaa muun muassa irvokkaaksi kaaokseksi.

Eräissä puheenvuoroissa todettiin, että koronapandemia ei onnistunut tuhoamaan Britannian taloutta, mutta sen sijaan se onnistuu konservatiivihallitukselta.

Truss ei ollut vastaamassa kritiikkiin, vaan kävi istuntosalissa vasta myöhemmin, eikä tuolloinkaan käyttänyt puheenvuoroja. Trussin poissaolo sai kansanedustajat kysymään toistuvasti, missä pääministeri on ja miksi hän ei ole vastaamassa kansanedustajille.

Palatsissa, pöydän alla vai kissanhiekkalaatikolla

Alahuoneessa pohdittiin jo toiveikkaaseen sävyyn, olisiko pääministeri mahdollisesti Buckinghamin palatsissa. Tällä viitattiin muodollisuuteen, jossa väistyvä pääministeri käy esittämässä eronpyyntönsä kuningattarelle tai kuninkaalle.

Trussin epäiltiin reippaaseen brittityyliin myös piiloutuneen pöydän alle ja pelkäävän jo omaa varjoaankin ja vain toivovan, että kaikki vaikeudet katoaisivat.

–  Pääministeri ei ole pöydän alla, vastasi alahuoneen johtaja, konservatiivien eli pääministerin puoluetoveri Penny Mordaunt.

Trussin poissaolon syyksi kerrottiin kiireelliset ja välttämättömät syyt, joita ei kuitenkaan tarkemmin yksilöity.

Alahuoneen älämölö ja huutelu yltyi välillä niin kovaksi, että puhemies ilmoitti, että ei enää kuule, mitä puhujat sanovat.

–  Jos minä en kuule, ei kuule Britannian kansakaan.

Keskusteluun osallistui myös pääministerin virka-asunnon Larry-kissa, jonka Twitter-tililtä tviitattiin pääministerin poissaolon syyksi, että tämä tyhjentää Larryn kissanhiekka-astiaa. Larry myös totesi Trussin olevan entisen pääministerin, mutta tämä ei vain itse tiedä sitä vielä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje