Macron toivoo Venäjän tappiota, mutta ei halua että Venäjä murskataan

Emmanuel Macron on ennenkin ollut kannanotoissaan Venäjän suhteen pehmeämpi kuin esimerkiksi Yhdysvaltain, Britannian ja Puolan hallinnot. LEHTIKUVA/AFP
Emmanuel Macron on ennenkin ollut kannanotoissaan Venäjän suhteen pehmeämpi kuin esimerkiksi Yhdysvaltain, Britannian ja Puolan hallinnot. LEHTIKUVA/AFP

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo, että haluaa Venäjän häviävän Ukrainan sodan, mutta ei Venäjän joutuvan "murskatuksi".

Macron puhui asiasta kahden ranskalaislehden JDD:n ja Le Figaron sekä ranskalaiskanava France Interin yhteishaastattelussa. Macron on ennenkin ollut kannanotoissaan Venäjän suhteen pehmeämpi kuin esimerkiksi Yhdysvaltain, Britannian ja Puolan hallinnot, mistä hän on saanut myös kritiikkiä.

Presidentti oli ennen haastatteluaan esiintynyt Münchenin turvallisuuskonferenssissa, jossa hän kehotti Ukrainan liittolaisia lisäämään tukeaan maalle ja kertoi Ranskan olevan valmis pitkittyneeseen konfliktiin.

– Haluan Venäjän häviävän Ukrainassa, ja haluan Ukrainan pystyvän puolustamaan itseään, Macron sanoi.

– Olen vakuuttunut että lopulta tämä ei ratkea sotilaallisesti, presidentti jatkoi ja ennakoi, ettei kumpikaan osapuoli kykene kiistattomaan voittoon.

Macron ei halua, että sotaa viedään Venäjän maaperälle. Hän sanoi, että sellaista peräänkuuluttavat haluavat "ennen kaikkea murskata Venäjän."

– Tämä ei koskaan ole ollut Ranskan kanta eikä se koskaan tule olemaan.

Macron on sodan aikana saanut kritiikkiä yhteydenpidostaan Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Macron myös sai viime kesänä arvostelua todettuaan, ettei Venäjää pidä nöyryyttää. Presidentti sanoi tuolloin halunneensa tehdä pesäeroa "anglosaksisten" maiden viestiin siitä, että Venäjää pitäisi tuhota ja heikentää pysyvästi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje