Saksa toimittaa Ukrainalle ilmatorjuntapanssareita, Ukraina Lavrovin maailmansotapuheista: Venäjä tuntee häviävänsä

Gepard-ilmatorjuntapanssari Münsterissa Saksassa kesäkuussa 2009. LEHTIKUVA/DPA
Gepard-ilmatorjuntapanssari Münsterissa Saksassa kesäkuussa 2009. LEHTIKUVA/DPA
  • STT
Jaa artikkeli

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan Venäjän varoitukset kolmannen maailmasodan vaarasta johtuvat siitä, että Venäjä tuntee häviävänsä sodan Ukrainassa. Kuleba tviittaa Venäjän myös menettäneen toivonsa siitä, että se voisi säikytellä muun maailman lopettamaan tukensa Ukrainalle.

Tämä takia ulkomaailman täytyy vain lisätä tukeaan Ukrainalle, jotta maa voi selviytyä ja suojella Eurooppaa, Kuleba kirjoittaa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väitti eilen venäläismedioiden haastattelussa, että kolmannen maailmansodan uhka on todellinen ja että Nato vain "kaataa bensaa liekkeihin" toimittamalla Ukrainalle aseita.

Uutistoimisto Ritzaun haastattelema tanskalainen puolustusasiantuntija toppuuttelee liiallista huolestumista Lavorvin puheista ja ydinsodan vaarasta. Sotilasanalyytikko Anders Puck Nielsenin mukaan Lavrovin varoittelut kolmannesta maailmasodasta voi toki tulkita uhkailuna länsimaita kohtaan, mutta kyse voi olla myös valmistautumisesta sodasta irtautumiseen pakon edessä.

–  Toinen tulkinta on se, että tässä on kyse venäläisten valmistamisesta siihen, että Venäjä ei kykene toteuttamaan suuria visioitaan. Että on pakko olla vastuullinen ja ehkä jopa vetäydyttävä, jotta kolmas maailmasota voidaan välittää, Puck Nielsen sanoo.

Kiinan ulkoministeriön edustaja: Kukaan ei halua kolmatta maailmansotaa

Kiinan ulkoministeriön edustaja sanoo, ettei kukaan halua nähdä kolmannen maailmansodan syttyvän. Wang Wenbin puhui toimittajille sen jälkeen, kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov oli varoittanut televisiohaastattelussa ydinsodan olevan todellinen uhka.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Wang sanoi Kiinan toivovan, että osapuolet "pysyvät rauhallisina ja pidättyväisinä" ja "pääsevät sopuun mahdollisimman pian välttääkseen raskaammat seuraukset Euroopalle ja maailmalle".

Suomi mukana aseapukokouksessa

Yhdysvallat oli kutsunut täksi päiväksi yli 40 liittolais- ja kumppanimaata Saksaan keskustelemaan Ukrainalle annettavan aseavun koordinoinnista. Ramsteinin lentotukikohdassa pidettävää kokousta isännöi Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin.

Austin ilmoitti kokouksen jälkeen, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset kokoontuvat tästä lähtien kerran kuussa keskustelemaan Ukrainan puolustustarpeista sodassa Venäjää vastaan.

Kontaktiryhmän tarkoituksena on Austinin mukaan muun muassa koordinoida Ukrainalle annettavaa apua ja keskittyä taistelun voittamiseen.

Neljäkymmentä maata kokoontui tiistaina Yhdysvaltain Ramsteinin lentotukikohtaan Saksassa keskustelemaan Ukrainalle annettavasta aseavusta. Naton jäsenmaiden lisäksi paikalla oli edustajia muun muassa Israelista, Japanista ja Australiasta. Suomesta mukana oli puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkinen.

Austin sanoi kokouksen avauspuheessa, että Ukraina uskoo kykenevänsä voittamaan sodan ja "niin uskovat myös kaikki täällä".

Kokouksessa Austin kehui Saksan "merkittävää päätöstä" toimittaa Ukrainaan 50 Gepard-ilmatorjuntapanssaria.

Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht vahvisti kokouksessa Saksan vihdoin suostuvan myös raskaiden aseiden toimittamiseen Ukrainaan. Saksan Ukrainalle lupaamat Gepard-ilmatorjuntapanssarit eivät ministerin mukaan tule Bundeswehrin rajallisista varastoista, vaan saksalaiselta aseteollisuudelta.

–  Ukraina tilaa, Saksa maksaa, Lambrecht tiivisti.

On kuitenkin epäselvää, kuinka nopeasti kahdella 35-millisellä ilmatorjuntakanuunalla varustetut Gepardit saadaan ukrainalaisten avuksi. AFP:n lähteiden mukaan Krauss-Maffei Wegmann -yhtiön varastossa olevat panssarit poistettiin käytöstä jo kymmenen vuotta sitten ja ne pitää päivittää teknisesti ennen käyttöönottoa.

Mediatietojen mukaan Saksa on myös suostunut kouluttamaan ukrainalaissotilaita saksalaisvalmisteisten panssarihaupitsien käyttöön. Näitä aseita (Panzerhaubitze 2000) Ukraina saa Hollannista.

Austin sanoi lisäksi Kanadan lähettävän Ukrainaan kahdeksan panssaroitua ajoneuvoa.

Ranska puolestaan toimittaa Ukrainaan haupitseja ja Britannia panssarivaunuja ja ilmatorjuntaohjuksia.

Scholzia on syytetty heikosta johtajuudesta

Saksan liittokansleria Olaf Scholzia on arvosteltu siitä, ettei hän ole halunnut toimittaa Ukrainalle raskaita aseita.

Scholzia on syytetty heikosta johtajuudesta ja hänen sosiaalidemokraattista SPD-puoluettaan siitä, että se on ollut haluton luopumaan historiallisesta liennytyspolitiikasta Moskovaa kohtaan.

Scholzia on arvosteltu jopa hänen oman koalitiohallituksensa parista.

Liittokansleri on perustellut varovaista menettelytapaansa sanomalla, että hän haluaa välttää suoraa yhteenottoa sotilasliitto Naton ja ydinasevalta Venäjän välillä.

Vielä viime viikolla Scholz torjui lehtihaastattelussa tiukasti syytökset, joiden mukaan hänen puolueensa suhtautuisi aivan liian lempeästi Venäjään.

Azovstalin tehdasalue Mariupolissa edelleen Venäjän pommitusten kohteena

Venäjän hyökkäykset Mariupolissa Azovstalin tehdasalueella ovat jatkuneet tänään, sanoo kaupungin apulaispormestari Serhi Orlov.

Orlovin mukaan ketään ei päästetä poistumaan Azovstalista ja Venäjä valehtelee sanoessaan hyökkäysten loppuneen.

Orlov sanoo, että aluetta pommitetaan jatkuvasti. Alueella on edelleen niin siviilejä kuin sotilaita.

Asiasta uutisoi Guardian.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Mariupolissa ei ole käynnissä sotilasoperaatiota.

Britannian tiedustelu: Venäjä pyrkii saartamaan ukrainalaiset Itä-Ukrainassa

Britannian sotilastiedustelu arvioi Venäjän pyrkivän saartamaan ukrainalaisten linnoittamia asemia Itä-Ukrainassa, tviittaa Britannian puolustusministeriö. Sen mukaan Venäjä näyttää vallanneen Kreminnan kaupungin ukrainalaisilta.

Raskaita taisteluja käydään myös Izjumin eteläpuolella, missä venäläisjoukot pyrkivät etenemään kohti Slovjanskin ja Kramatorskin kaupunkeja. Zaporizhzhjassa ukrainalaiset ovat vahvistaneet puolustusasemiaan ja odottavat venäläisten hyökkäävän etelästä, brittitiedustelu arvioi.

YK ennustaa yli 8 miljoonan pakenevan Ukrainasta, maailmanjärjestö tuplasi apuvetoomuksensa

YK ennustaa yhteensä noin 8,3 miljoonan ukrainalaisen joutuvan pakenemaan sotaa Ukrainan naapurimaihin. Pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan tähän mennessä Ukrainan rajat on jo ylittänyt 5,2 miljoonaa pakenijaa. UNHCR:n mukaan pakolaistilanne on hyvin dynaaminen ja on mahdotonta arvioida, koska pakolaisten määrä nousee yli kahdeksaan miljoonaan.

Maailmanjärjestö ilmoitti tänään yli kaksinkertaistavansa maaliskuun alussa tekemänsä Ukrainan apuvetoomuksen summan 2,25 miljardiin dollariin eli 2,1 miljardiin euroon. Humanitaarisen avun viraston OCHA:n mukaan tilanne Ukrainassa on entisestään pahentunut.

Moldovan turvallisuusneuvosto koolle Transnistrian takia

Moldovan presidentti Maia Sandu kehotti tiistaina kansalaisia pysymään rauhallisina Transnistrian separatistialueella tapahtuvien räjähdysten jälkeen. Samalla hän kuitenkin kertoi turvatoimien lisäämisestä.

Sandu kertoi näkemyksiään maan turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen. Hän kehotti viranomaisia lisäämään partiointia ja ajoneuvojen tarkastuksia Transnistrian lähellä. Lisäksi hänen mukaansa tiukennetaan yleistä turvallisuutta koskevia toimia sekä kriittisen infrastruktuurin turvaamista.

Venäjä-mielisten separatistien alueella Transnistriassa tapahtui maanantaina räjähdysten sarja. Kohteena oli muun muassa Transnistrian "turvallisuusministeriö".

Transnistria on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, mutta mikään maa ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä, ei edes Venäjä. Sen sijaan Venäjä tukee Transnistrian separatistialuetta ja Venäjällä on myös joukkoja siellä.

Räjähdysten sarja Transnistriassa tapahtui samaan aikaan, kun sota naapurimaa Ukrainassa jatkuu. Tämä on herättänyt pelkoja Moldovassa, että siitä saattaisi tulla Venäjän seuraava kohde.

Viime viikolla Venäjän armeijan kenraalimajuri Rustam Minnekajev linjasi Venäjän tavoitteita Ukrainassa. Siinä yhteydessä hän sanoi, että Venäjän tavoitteena on valloittaa eteläinen Ukraina ja luoda yhteys Krimiltä Transnistrian separatistialueelle Moldovassa. Hän myös suututti Moldovan viittaamalla venäjää puhuvien ihmisten "sortoon" Transnistriassa.

Etyj tuomitsi yritykset horjuttaa tilannetta Transnistriassa.Ukraina syytti tiistaina Venäjää siitä, että se yrittää luoda rauhattomuutta Transnistriassa.–  Venäjä haluaa horjuttaa Transnistrian aluetta ja vihjaa, että Moldovaan on odotettavissa "vieraita". Hyviä uutisia: Ukraina takaa ehdottomasti alueen strategisen turvallisuuden. Mutta meidän täytyy toimia tiiminä, sanoi Ukrainan presidentin avustaja Myhailo Podoljak Twitterissä.Venäjä puolestaan esitti "huolensa" räjähdyksistä. Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti siteerasi Transnistirian "hallituksen" lähdettä, joka väitti hyökkääjien tulleen Ukrainasta.Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) Moldovassa tviittasi tuomitsevansa "kaikki yritykset horjuttaa tilannetta" Transnistriassa ja sen puskurivyöhykkeellä. Venäjä karkottaa neljä ruotsalaisdiplomaattia

Venäjä karkottaa neljä ruotsalaista diplomaattia. Asiasta kertoo Twitterissä Ruotsin ulkoministeri Ann Linde.

Linden mukaan karkotukset ovat perusteettomia ja Ruotsi vastaa Venäjän toimiin sopivaksi katsomallaan tavalla. Hänen mukaansa Venäjä pahentaa omaa kansainvälistä eristystään karkottamalla länsimaisia diplomaatteja.

Neljästä karkotetusta diplomaatista kolme työskentelee Ruotsin Moskovan-suurlähetystössä ja yksi Ruotsin pääkonsulaatissa Pietarissa.

Karkotukset ovat vastaus siihen, että Ruotsi päätti huhtikuun alussa karkottaa kolme venäläistä diplomaattia Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi.

Myös useat muut maat, kuten Tanska, Saksa, Italia, Ranska, Hollanti, Belgia, Irlanti, Viro, Latvia, Liettua, Bulgaria, Slovakia ja Puola, ovat karkottaneet venäläisiä diplomaatteja.

Lähteenä myös: AFP, Ritzau, TT

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje