Ukrainan Zelenskyi: Länneltä puuttuu yhtenäisyyttä – viittasi Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksiin

Selvitykseen vastanneista ukrainalaiista enemmistö sanoi, ettei tukisi alueellisia myönnytyksiä, vaikka se pitkittäisi sotaa ja uhkaisi Ukrainan itsenäisyyttä. LEHTIKUVA / AFP
Selvitykseen vastanneista ukrainalaiista enemmistö sanoi, ettei tukisi alueellisia myönnytyksiä, vaikka se pitkittäisi sotaa ja uhkaisi Ukrainan itsenäisyyttä. LEHTIKUVA / AFP

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan länneltä puuttuu riittävää yhtenäisyyttä sen tuessa Venäjää vastaan sotivalle Ukrainalle. Maailman talousfoorumille Davosissa etäyhteydellä puhunut Zelenskyi kiitteli Yhdysvaltoja ja presidentti Joe Bidenia tuesta, mutta totesi, että Euroopassa tilanne on huonompi.

Venäjän vastaisia energiapakotteita vastustavan Unkarin lisäksi Zelenskyi mainitsi esimerkkinä epäyhtenäisyydestä Euroopassa myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemukset, joita Turkki jarruttaa.

Venäjän mukaan pakotteet pitää poistaa, jos ruokapula halutaan ratkaista

Venäjän mukaan maahan Ukrainan sodan vuoksi kohdistetut kansainväliset pakotteet tulisi purkaa, jotta globaali ruokakriisi voitaisiin välttää.

Venäjän varaulkoministeri Andrei Rudenkon mukaan ruokapulan ratkaisemiseen tarvitaan kokonaisvaltaista ratkaisua. Tähän kuuluu myös Venäjän viennille ja rahansiirroille asetettujen pakotteiden poistaminen.

Venäjä ei keskustele Mariupolissa antautuneiden ukrainalaissotilaiden vaihtamisesta ennen kuin sotilaat on viety oikeuteen

Venäjän mukaan se ei aio keskustella Ukrainan kanssa Azovstalin terästehtaalta Mariupolin satamakaupungista antautuneiden ukrainalaissotilaiden vaihtamisesta venäläisvankeihin ennen kuin sotilaat on tuotu oikeuden eteen.

Varaulkoministeri Andrei Rudenkon mukaan Venäjä harkitsee vankienvaihtoa sen jälkeen kun sotilaat on "asianmukaisesti tuomittu".

–  Ennen sitä puheet vankienvaihdosta ovat ennenaikaisia, Rudenko sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Satoja piiritettyä Mariupolia puolustaneita sotilaita antautui viime viikolla venäläisille Ukrainan sotilasjohdon kehotettua heitä näin tekemään. Ukrainan mukaan sotilaat yritetään myöhemmin vaihtaa venäläisvankeihin.

Vangittujen sotilaiden joukossa on Azovin pataljoonan sotilaita. Venäjä pitää Azovin pataljoonaa uusnatsijärjestönä, koska sillä oli aikaisemmin yhteyksiä äärioikeistolaisiin järjestöihin.

Ukraina tuomitsi maanantaina nuoren venäläissotilaan elinkautiseen vankeuteen siviilin tappamisesta.

Mielipidetutkimus: Enemmistö ukrainalaisista näkee, että mitään alueita ei tulisi luovuttaa Venäjälle

Noin 82 prosenttia ukrainalaisista näkee, että Ukrainan ei tulisi luovuttaa mitään alueita osana rauhansopimusta Venäjän kanssa. Asiasta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC viitaten tuoreeseen ukrainalaistutkimukseen.

BBC:n mukaan kiovalaisen kansainvälisen sosiologian instituutin tutkimukseen vastanneista enemmistö sanoi, ettei tukisi alueellisia myönnytyksiä, vaikka se pitkittäisi sotaa ja uhkaisi Ukrainan itsenäisyyttä.

Kymmenen prosenttia vastanneista hyväksyi alueiden luovuttamista rauhan saavuttamiseksi. Tutkimuksen mukaan venäläisten miehittämillä alueilla asuvista vastaajista 77 prosenttia vastusti aluemyönnytyksiä. Tutkimukseen osallistui 2  000 ihmistä.

Ukrainan hallinto on toistuvasti sanonut, ettei se tule luovuttamaan alueitaan Venäjälle.

BBC:n julkaiseman kartan mukaan alueita itäisessä ja eteläisessä Ukrainassa on Venäjän joukkojen hallussa. Venäjä valtasi Krimin jo viime vuosikymmenen puolella.

Soros: Ukrainan sota voi olla kolmannen maailmansodan alku

Amerikkalainen suursijoittaja George Soros varoittaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan saattaa olla kolmannen maailmansodan alku. Sorosin mukaan sota on järkyttänyt Eurooppaa sen perustuksia myöden.

–  Meidän on käytettävä kaikkia resurssejamme, jotta saisimme sodan loppumaan pian. Paras ja ehkäpä ainoa tapa säilyttää sivilisaatiomme on lyödä Putin niin pian kuin mahdollista, Soros sanoi puhuessaan Maailman talousfoorumin yhteydessä Davosissa yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Soros muistutti myös, että Eurooppa on huomattavasti luultua vahvemmassa asemassa venäläisen maakaasun suhteen.

–  Putin on pannut kaasua varastoon sen sijaan että olisi myynyt sitä Eurooppaan, mikä on luonut kaasupulan. Heinäkuuhun mennessä varastotila on kuitenkin käytetty loppuun, eikä Venäjällä sen jälkeen ole muuta vaihtoehtoa kuin myydä kaasua Eurooppaan, joka on sen ainut markkina-alue, Soros sanoi.

–  Putin on ovelasti kiristänyt Eurooppaa uhkaamalla katkaista kaasun, mutta todellisuudessa hänen asemansa on paljon heikompi kuin mitä hän esittää, suursijoittaja jatkoi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje