NYT: Nord Stream -kaasuputket saattoi räjäyttää ukrainalaismielinen ryhmä

Itämeressä kulkevissa Nord Stream -kaasuputkissa räjähti syyskuun lopulla. LEHTIKUVA/AFP
Itämeressä kulkevissa Nord Stream -kaasuputkissa räjähti syyskuun lopulla. LEHTIKUVA/AFP

Itämeressä kulkevien Nord Stream -kaasuputkien räjäytyksistä saattoi olla vastuussa ukrainalaismielinen ryhmä, kirjoitti yhdysvaltalainen New York Times (NYT) -lehti tiistaina viitaten nimettömiin virkamieslähteisiin.

Lehden mukaan ei kuitenkaan ole löydetty todisteita siitä, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tai Ukrainan sotilasjohto olisi vastuussa operaatiosta. Sen sijaan tiedustelutiedot viittaavat siihen, että iskun takana voisivat olla Venäjän presidentti Vladimir Putinin vastustajat.

Yhdysvaltalaisilla ei myöskään ole tietoa siitä, kuka olisi hankkinut sabotaasissa tarvittavat henkilöt ja maksanut heille. Putkien tuhoamiseen tarvitaan muun muassa sukeltajia ja räjähdeasiantuntijoita.

NYT:n mukaan sabotöörit olivat todennäköisesti Ukrainan tai Venäjän kansalaisia tai molempia, mutta mukana ei ollut amerikkalaisia tai brittejä.

Länsimaat ovat epäilleet räjähdyksistä Venäjää, joka puolestaan on syyttänyt niistä Britanniaa. Putkissa räjähti syyskuun lopussa.

Yhdysvaltalainen veteraanitoimittaja Seymour Hersh kertoi viime kuussa omiin tutkimuksiinsa vedoten, että putket olisi räjäyttänyt Yhdysvallat Norjan avulla. Valkoisen talon mukaan Hershin raportti on "puhtaasti mielikuvituksen tuotetta".

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje