Pääministeri Andersson jättää eronpyyntönsä, Kristersson valmis aloittamaan työt uuden hallituksen muodostamiseksi

Väistyvä pääministeri Magdalena Andersson johtaa eronpyyntönsä jättämisen jälkeen siirtymäkauden hallitusta. LEHTIKUVA/AFP
Väistyvä pääministeri Magdalena Andersson johtaa eronpyyntönsä jättämisen jälkeen siirtymäkauden hallitusta. LEHTIKUVA/AFP

Ruotsissa sosiaalidemokraattinen pääministeri Magdalena Andersson jättää tänään eronpyyntönsä valtiopäivien puhemiehelle. Tämän jälkeen hän johtaa siirtymäkauden hallitusta.

Maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson on puolestaan kertonut aloittavansa työt toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi.

Alustavan vaalituloksen mukaan oikeistoblokki on saamassa kolmen paikan enemmistön valtiopäiville. Maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit, ruotsidemokraatit ja liberaalit ovat saamassa 176 paikkaa.

Sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue, keskustapuolue ja ympäristöpuolue vihreät ovat puolestaan saamassa yhteensä 173 paikkaa valtiopäiville.

Torstaiaamuna laskematta oli vielä viimeiset äänet kolmelta äänestysalueelta. Botkyrkan, Vadstenan ja Östersundin ääntenlaskun odotetaan valmistuvan torstain aikana. Eilen kello 23 Suomen aikaa blokkien välinen ääniero oli vajaat 44  000 ääntä.

Puolueiden ääniosuudet ovat virallisen laskennan mukaan täsmentyneet hiukan. Sosiaalidemokraattien ääniosuus on laskennan edetessä tarkentunut 30,3 prosenttiin, mikä on antamassa puolueelle 107 paikkaa valtiopäiville. Toiseksi suurin puolue on ruotsidemokraatit, jonka 20,5 prosenttia on antamassa sille 73 paikkaa. Maltillinen kokoomuspuolue keräsi 19,1 prosenttia äänistä ja on saamassa 68 paikkaa.

Vaaliviranomaisten mukaan lopullinen tulos valmistuu noin viikko vaalipäivän jälkeen. Tarkistuslaskennassa saatetaan vielä hyväksyä osa sunnuntain ääntenlaskussa hylätyistä äänistä, joita oli noin 94  000. Vaaleissa vuonna 2018 hyväksyttiin jälkikäteen 25  000 ääntä, jotka oli aluksi hylätty.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje