Pakistanin pääministeri Imran Khan hävisi luottamusäänestyksen – erotetaan tehtävästä viikkojen sekasorron päätteeksi

Khanista (keskellä) tuli ensimmäinen Pakistanin pääministeri, joka menettää toimensa luottamusäänestyksessä.
Khanista (keskellä) tuli ensimmäinen Pakistanin pääministeri, joka menettää toimensa luottamusäänestyksessä.
  • STT
Jaa artikkeli

Pakistanin pääministeri Imran Khan erotetaan tehtävistään tämän hävittyä luottamusäänestyksen. Tilannetta edelsi viikkoja jatkunut poliittinen sekasorto maan parlamentissa.

Uusi pääministeri on määrä valita maanantaina. Hyvin vahvana ennakkosuosikkina Khanin seuraajaksi pidetään Pakistanin Muslimiliigan johtajaa Shehbaz Sharifia.

Pakistanin pääministereistä yksikään ei ole palvellut loppuun kokonaista virkakauttaan, mutta 69-vuotias Khan on ensimmäinen joka menettää toimensa luottamusäänestyksessä.

Parlamentin väliaikaisen puhemiehen mukaan 432-paikkaisen parlamentin jäsenistä 174 antoi äänensä Khanin erottamiseen johtaneelle epäluottamuslauseelle. Osa Khania vastaan äänestäneistä oli tämän omasta puolueesta. Khan ei ollut läsnä äänestyksessä.

Khania tukeva parlamentin aiempi puhemies erosi tehtävästään vain hetkeä ennen vuorokauden vaihtumista.

Khan yritti pysyä vallassa

Khan yritti pysyä vallassa monin keinoin. Huhtikuun alussa Pakistanin presidentti Arif Alvi hajotti parlamentin Khanin pyynnöstä ennen kuin parlamentti ehti keskustella epäluottamuslauseesta, jonka läpimeno näytti jo tuolloin varmalta. Khan perusteli toivomiaan uusia parlamenttivaaleja sillä, että kansa pääsee tekemään päätöksensä.

Maan korkein oikeus tyrmäsi väistyvän pääministerin toimet laittomina.

Opposition tukijat lähtivät kaduille varhain sunnuntaina, heiluttaen puolueen ja Pakistanin lippuja. Turvatoimet pääkaupungissa Islamabadissa ovat olleet mittavat, mutta onnettomuuksista ei ole raportoitu.

Armeija ei ole sekaantunut nykyiseen valtakamppailuun, mutta 220 miljoonan asukkaan ydinasevalta on kokenut vuonna 1947 tapahtuneen itsenäistymisensä jälkeen neljä vallankaappausta.

Khanin vastustajat syyttävät tätä tunaroinnista sekä taloudenpidossa että ulkopolitiikassa. Khan on syyttänyt oppositiota vehkeilystä ulkovaltojen kanssa siksi, että hän ei asetu länsimaiden kannalle esimerkiksi Venäjään ja Kiinaan liittyvissä asioissa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje