Pohjois-Korean Kim uhosi taas ydinaseiden käytöllä

Jaa artikkeli

Pohjois-Korea on valmis käyttämään ydinaseita mahdollisessa yhteenotossa Yhdysvaltain tai Etelä-Korean kanssa, sanoi maan johtaja Kim Jong-un puheessaan valtiollisen median mukaan.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat jo pitkään uumoilleet, että Pohjois-Korea valmistelee järjestyksessä seitsemättä ydinkoettaan. Yhdysvallat on varoittanut, että kokeesta seuraisi Yhdysvaltojen "nopea ja voimakas" vastaus.

Pohjois-Koreassa voitonpäiväksi nimettynä Korean sodan päättymisen muistopäivänä pitämässään puheessa keskiviikkona Kim vakuutti, että maa on "perinpohjaisesti" valmistautunut mihin tahansa kriisiin.

–  Maamme ydinpelote on niin ikään valmis mobilisoitavaksi koko täydessä voimassaan, tarkasti ja nopeasti kuten kuuluukin, Kim sanoi puhuessaan sotaveteraaneille.

Samalla Kim haukkui Etelä-Korean uuden presidentin Yoon Suk-yeolin ja tämän hallituksen "gangsteriporukaksi". Uusi presidentti on luvannut tiukentaa Etelä-Korean linjaa naapurimaataan kohtaan.

–  On mieletöntä, vaarallista ja itsetuhoista puhua sotilastoimista maatamme vastaan, jolla on hallussaan absoluuttisia aseita, joita pelätään eniten. Moisista vaarallisista toimista rankaisemme voimallisesti, jolloin Yoon Suk-yeol ja hänen armeijansa hävitetään, Kim uhosi.

Ohjuskokeiden ennätysvuosi

Kimin uhkauksien syynä saattavat olla Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteiset sotaharjoitukset, joita Pohjois-Korea pitää maahantunkeutumisen valmisteluna.

Yhdysvallat harjoitteli kuluvalla viikolla kovapanosammunnoilla, joihin ottivat osaa myös Etelä-Koreaan sijoitetut Apache- taisteluhelikopterit ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019.

Pohjois-Korea on tehnyt kuluvana vuonna ennätysmäärän pakotemääräyksiä rikkovia ohjuskokeita. Se muun muassa testasi mannertenvälistä ballistista ohjusta ensimmäisen kerran sitten vuoden 2017.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean ydinaseneuvottelut ovat olleet jäissä siitä asti, kun Kimin ja Yhdysvaltain silloisen presidentin Donald Trumpin neuvottelut päättyivät tuloksettomina helmikuussa 2019.

Kim on tämän jälkeen torjunut kaikki Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen neuvottelutarjoukset sillä perusteella, että Yhdysvaltojen on ensin luovuttava "vihamielisestä" politiikastaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje