Putin uhosi natsismin kaatamisella ja toivotti Ukrainan asukkaille rauhallista ja oikeudenmukaista tulevaisuutta – kymmenien pelätään kuolleen koulun pommituksessa Itä-Ukrainassa

Naiset ottivat lauantaina kuvia Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kuvaavan muistomerkin edessä Kiovassa. Ukrainalaisen kuvanveistäjän patsaan nimi on "Ammu itsesi". Lehtikuva/AFP
Naiset ottivat lauantaina kuvia Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kuvaavan muistomerkin edessä Kiovassa. Ukrainalaisen kuvanveistäjän patsaan nimi on "Ammu itsesi". Lehtikuva/AFP

Venäjän presidentti Vladimir Putin uhosi sunnuntaina, että venäläiset voittavat natsismin, kuten tekivät vuonna 1945.

–  Tänään sotilaamme, kuten esivanhempamme, taistelevat rinta rinnan vapauttaakseen oman maansa natsismin saastasta uskoen samoin kuin vuonna 1945, että voitto tulee olemaan meidän, Putin sanoi onnitellessaan entisiä neuvostotasavaltoja natsi-Saksan lyömisen vuosipäivänä.

–  Surullista kyllä, tänään natsismi on jälleen nostamassa päätään, Putin jatkoi.

Putin on toistuvasti väittänyt ilman todisteita, että Ukrainaan oli hyökättävä, koska maassa on natseja ja venäläisvähemmistöä sorretaan.

Putin toivotti samalla Ukrainan asukkaille "rauhallista ja oikeudenmukaista tulevaisuutta".

Lentopommi osui kouluun

Ukrainassa kymmenien ihmisten pelätään saaneen surmansa koulun pommituksessa maan itäosassa, kertovat maan viranomaiset.

Luhanskin alueen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan Bilohorivkassa sijaitsevassa koulussa oli noin 90 ihmistä, kun siihen osui lauantaina lentopommi. Kolmisenkymmentä ihmistä on saatu pelastettua raunioista.

Haidanin mukaan koulu syttyi tuleen pommituksen jälkeen ja sen sammuttaminen kesti kolme tuntia.

Raivaus- ja pelastustöitä ei voitu tehdä yöllä, koska alueelle pelättiin osuvan uusia iskuja. Raivaustyöt aloitettiin kuitenkin uudelleen sunnuntaina aamulla.

Myös Bilohorivkan lähistöllä olevasta Shypilovon kylästä arveltiin löytyvän uhreja sen jälkeen, kun ilmaisku oli osunut taloon, jossa oli 11 ihmistä.

Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä. Venäjä ei ole kommentoinut asiaa.

Luhanskin alueella on käyty raskaita taisteluita. Venäläisten uskotaan pyrkivän saamaan alueen ukrainalaiset saarroksiin.

Azovstalista yritetään evakuoida sotilaita

Azovstalin tehdasalueelta Mariupolin satamakaupungista yritetään nyt saada pois yhdessä YK:n ja Punaisen Ristin kanssa myös haavoittuneita ja siellä vielä olevia ukrainalaissotilaita, kertoivat ukrainalaisviranomaiset sunnuntaina.

Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin mukaan tehdaskompleksin siviilit on nyt saatu evakuoitua. Azovstalista saatiin pois kolmisensataa vanhusta, naista ja lasta.

Venäjän tarkastuspisteiden kautta pois tuodut siviilit kertoivat, että heitä kuulusteltiin ja kaikki dokumentit sekä matkapuhelimet tarkastettiin.

–  Kysyivät, haluammeko lähteä Venäjälle, jäädä Donetskin kansantasavaltaan vai jäädä auttamaan Mariupolin jälleenrakentamisessa. Mutta miten minä voisin jälleenrakentaa sen? Miten voin palata sinne, jos Mariupolin kaupunkia ei enää ole olemassa? kyseli pelkän etunimensä Natalia kertonut Mariupolista paennut nainen.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjän joukot aloittivat jo lauantaina hyökkäyksen tehdaskompleksiin uudelleen, vaikka lauantain piti olla vielä tulitaukopäivä.

Venäjän joukkojen arvellaan pyrkivän lyömään loputkin Azovstalin puolustajat sunnuntain aikana, jotta Venäjä voisi julistaa kaupungin vallatuksi maanantaina, jolloin juhlitaan voitonpäivää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje