Ranskalaiset suuntaavat uurnille – Macronin ja Le Penin kisa ratkeaa tänään

Ranskalaiset päättävät tänään seuraavasta presidentistään. Istuva presidentti Emmanuel Macron on ollut kyselyissä haastajaansa Marine Le Peniä suositumpi. LEHTIKUVA/AFP
Ranskalaiset päättävät tänään seuraavasta presidentistään. Istuva presidentti Emmanuel Macron on ollut kyselyissä haastajaansa Marine Le Peniä suositumpi. LEHTIKUVA/AFP
  • STT
Jaa artikkeli

Ranskassa presidentinvaalien toisen kierroksen äänestys on alkanut. Vastakkain ovat istuva presidentti Emmanuel Macron ja äärioikeiston Marine Le Pen, jotka saivat vaalien ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä.

Vaaleja edeltäneissä kyselytutkimuksissa Macron on ollut suositumpi.

Kaksikko kohtasi toisensa myös edellisissä presidentinvaaleissa viisi vuotta sitten. Tuolloin vaalit päättyivät Macronin reiluun voittoon, kun hän päihitti 66 prosentin äänisaalillaan Le Penin 34 prosenttia.

Tällä kertaa vaalien tuloksesta on ennustettu tasaisempaa, mutta Macronilla on silti ollut noin 10 prosenttiyksikön johtoasema suhteessa Le Peniin. Perjantaina julkistetussa Le Monde -sanomalehden teettämässä kyselyssä 56,5 prosenttia vastaajista kertoi aikovansa äänestää Macronia.

Äänestysvilkkaus mietityttää

Vaalikampanjoiden viimeinen rutistus nähtiin perjantaina, sillä vaalipäivän aatto lauantai oli jo rauhoitettu kampanjoinnilta. Uutistoimisto AFP kertoi, että kampanjansa viime metreillä Le Pen pyrki vetoamaan äänestäjiin muun muassa puhumalla Macronin kaavailemasta eläkeiän nostosta.

AFP:n mukaan Le Pen jaksoi uskoa, että kannatusmittauksissa ennustettu Macronin johto voisi tulla todistetuksi vääräksi.

Vaalien alla Ranskassa on jännitetty, jääkö äänestysprosentti vaaleissa matalaksi, jos esimerkiksi vasemmistolaiset äänestäjät päättävät jäädä vaalipäivänä koteihinsa.

Macron vetosi BFMTV-kanavalle antamassa haastattelussaan, että ranskalaiset lähtisivät uurnille. Muistissa on vielä, kuinka gallup-into johti harhaan vuonna 2016 brexit-äänestyksessä Britanniassa tai Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa, kun Donald Trump voitti.

–  Mikään ei ole vielä varmaa. Sanon sen hyvin painokkaasti, koska demokratiassa gallupit eivät määritä demokratiaa, ne antavat suuntaa mielipiteistä, Macron sanoi perjantaina.

Äänestyspaikat avasivat ovensa aamuyhdeksältä Suomen aikaa, ja ensimmäisiä tuloksia odotetaan julki iltayhdeksältä äänestyspaikkojen sulkeutumisen jälkeen.

---

Lähteinä: AFP, BFMTV, Le Monde.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje