Ranskalaisjoukkojen toiminta Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Burkina Fasossa on virallisesti päättynyt, ilmoittaa Burkina Fason asevoimat. Paikallisen turvallisuuslähteen mukaan valtaosa ranskalaissotilaista on jo poistunut maasta.
Ranskan asevoimien edustaja ei ole suostunut kommentoimaan, milloin loputkin ranskalaisjoukot poistuvat maasta.
Ranska kertoi viime kuussa vetävänsä joukkonsa maasta sen jälkeen kun Burkina Fasossa vallan kaapannut sotilasjuntta oli tätä vaatinut. Ranskalaisjoukot olivat olleet taistelemassa jihadistikapinallisia vastaan.
Burkina Faso esitti vaatimuksena ranskalaisjoukkojen poistumisesta joitain päiviä sen jälkeen, kun maan pääministeri Apollinaire Kyelem de Tembela oli ilmoittanut Venäjän olevan sopiva valinta uudeksi kumppaniksi taistelussa jihadisteja vastaan.
Ranska ilmoittanut aiemmin lähtevänsä Malista
Ranskalaisjoukkojen määrä Länsi-Afrikassa Sahelin alueella on vähentynyt merkittävästi, sillä Burkina Fason naapurimaan Malin sotilasjuntta oli jo aiemmin vaatinut Ranskan joukkoja lähtemään Malista. Ranskan presidentti Emmanuel Macron päätti viime vuonna jihadisteja vastaan suunnatun Barkhane-operaation liki kymmenen vuoden jälkeen.
Länsimaat ovat pelänneet, että Venäjän vaikutusvallan lisääntyessä alueella sinne ilmestyy myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin liittolaisen Jevgeni Prigozhinin omistaman Wagner-yhtiön palkkasotilaita.
Sunnuntaina Länsi-Afrikan talousjärjestö Ecowas päätti pitää voimassa pakotteet kolmea Sahelin alueen valtiota, Guineaa, Malia ja Burkina Fasoa kohtaan. Kaikissa kolmessa maassa on tapahtunut sotilasvallankaappauksia vuodesta 2020 lähtien. Burkina Fasossa sotilasvallankaappauksia oli viime vuonna kaksi.
Burkina Faso maailman köyhimpiä valtioita
Burkina Faso, Mali ja Guinea ovat kaikki Ranskan entisiä siirtomaita. Vuonna 1960 itsenäistyneessä Burkina Fasossa on ollut koko valtion itsenäisen historian aikana useita vallankaappauksia. Maa tunnettiin vuoteen 1984 asti Ylä-Voltana.
Burkina Faso on yksi maailman köyhimmistä valtioista ja sitä ovat vuodesta 2015 lähtien ravistelleet Malista levinneet jihadistikapinallisten iskut. Hyökkäyksissä on saanut surmansa tuhansia ihmisiä, minkä lisäksi yli kaksi miljoona ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. Noin 40 prosenttia Burkina Fason pinta-alasta ei ole tällä hetkellä maan hallinnon hallinnassa.
Lääkärit ilman rajoja -järjestö ilmoitti perjantaina keskeyttävänsä pääosan työstään Burkina Fasossa, kun kaksi sen työntekijää sai surmansa aseistettujen miesten tekemässä hyökkäyksessä.