Ranskassa yritetään taas eläkeiän nostoa – joukko ammattiliittoja julisti jo lakot ensi viikolle

Pääministeri Bornen mukaan eläkeiän nosto on välttämätöntä, jos eläkejärjestelmän romahtaminen halutaan estää. Lehtikuva/AFP
Pääministeri Bornen mukaan eläkeiän nosto on välttämätöntä, jos eläkejärjestelmän romahtaminen halutaan estää. Lehtikuva/AFP

Ranskassa pääministeri Elisabeth Borne ehdotti tiistaina eläkeiän nostamista 62 vuodesta 64 vuoteen. Muutos olisi tarkoitus tehdä vuoteen 2030 mennessä.

Borne haluaa niin ikään kiihdyttää muita eläkejärjestelmään suunniteltuja muutoksia, jotka pidentäisivät monien työntekijöiden työuria, jos he mielivät saada täyden eläkkeen.

Bornen mukaan eläkeiän nosto on välttämätöntä, jos eläkejärjestelmän romahtaminen halutaan estää. Muutosesityksen on määrä tulla Ranskan parlamentin käsiteltäväksi ensi kuussa.

–  Tämän vajeen korjaamatta jättäminen olisi vastuutonta. Se johtaisi väistämättömästi verojen massiiviseen nousuun, eläkkeiden laskuun ja muodostaisi uhan eläkejärjestelmällemme, Borne perusteli.

Ammattiyhdistysliike vastustaa jyrkästi eläkeiän nostamista. Borne vakuutti olevansa tästä hyvin tietoinen.

–  Olen erittäin hyvin selvillä siitä, että muutosten tekeminen eläkejärjestelmäämme aiheuttaa ahdistusta ja pelkoja ranskalaisissa, ministeri sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tuleville viikoille onkin luvassa runsaasti lakkoja ja mielenosoituksia. Kahdeksan suurta ammattiliittoa ehti jo julistaa ensi viikon torstaille maan kattavat lakot eläkeiän nostamisen vastustamiseksi.

Mielipidemittausten mukaan noin kaksi kolmannesta ranskalaisista vastustaa eläkeiän nostoa.

Edellisen kerran eläkeiän nostoa yritettiin vuonna 2019, mutta yritykset tyrehtyivät lopulta vuotta myöhemmin koronapandemiaan. Sitä ennen ne olivat saaneet aikaan muun muassa Pariisin joukkoliikenteen laajimman lakon kolmeen vuosikymmeneen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje