Raportti: Venäjä on vienyt ainakin 6 000 lasta Ukrainasta leireille, joissa heistä koulitaan venäläismielisiä

Tutkimusraportin mukaan leirejä on perustettu 43 ympäri Venäjää. Tutkimuksessa hyödynnettiin satelliittikuvia sekä julkisia lähteitä. Kuvituskuva. LEHTIKUVA/AFP
Tutkimusraportin mukaan leirejä on perustettu 43 ympäri Venäjää. Tutkimuksessa hyödynnettiin satelliittikuvia sekä julkisia lähteitä. Kuvituskuva. LEHTIKUVA/AFP

Venäjä on vienyt ainakin 6 000 lasta Ukrainasta erityisille leireille, joissa heille opetetaan venäläismielisyyttä sekä annetaan sotilaallista koulutusta kuten ampumista, kertoi tuore raportti tiistaina.

Yhdysvaltain puolustusministeriön rahoittaman Yale Humanitarian Research Lab (HRL) -ryhmän tutkimusraportin mukaan tällaisia leirejä on perustettu 43 ympäri Venäjää. Tutkimuksessa hyödynnettiin satelliittikuvia sekä julkisia lähteitä.

Ukrainalaislasten pitäminen tällaisissa uudelleenkoulutusleireissä voi olla sotarikos sekä rikos ihmisyyttä vastaan, tutkimuksessa todetaan. Lapsia alettiin kuljettaa Ukrainasta leireille pian Venäjän hyökkäyssodan alkamisen lähes tasan vuosi sitten.

HRL:n mukaan nuorimmat leireille viedyt lapset ovat vain nelikuukautisia vauvoja ja vanhimmat 17-vuotiaita. Joitain lapsista on sijoitettu venäläisiin sijaisperheisiin.

Raportissa vaaditaan, että Venäjä päästäisi leireihin riippumattomia tarkkailijoita ja lopettaisi väitetyt lasten sieppaamiset.

Ukrainan hallitus on syyttänyt Venäjää yli 14 700 ukrainalaislapsen viemisestä Venäjälle, mutta Venäjän mukaan kyse on ollut orpojen pelastamisesta tai lasten viemisestä sairaalahoitoon. Yhdysvaltalaisraportin mukaan lasten vanhempia on kuitenkin painostettu antamaan lupa lasten viemiseksi, joskus siten, että heille on luvattu lasten palaavan kotiin.

Raportin mukaan presidentti Vladimir Putin ja erityisesti Venäjän lasten oikeuksien komissaari Marija Lvova-Belova ovat tiiviisti mukana operaatiossa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje